Hlavní obsah

Karviná má nové partnerské město z Číny

Novinky, Milan Haluška

Čtvrtečním podpisem memoranda začala vzájemná spolupráce mezi Karvinou a městem Kaili, které se nachází až v daleké čínské provincii Guizhou. Obě města chtějí spolupracovat v oblasti kultury, ekonomiky či obchodu a vzdělávání. Memorandum o spolupráci podepsali na zámku Fryštát primátoři obou měst.

Foto: Milan Haluška

Zleva primátor Karviné Tomáš Hanzel, vedle něj pak primátor města Kaili Luo Jie

Článek

Do Karviné přijely celkem dvě skupiny hostů z města Kaili. První skupina si stihla prohlédnout ZŠ a MŠ Prameny, univerzitu, nové centrum pro podporu podnikání Business Gate nebo zámek Fryštát společně s radnicí. Mimo jiné si hosté užili také koncertu Májováku s Permoníkem v rámci Dnů Karviné a velmi se jim líbil. Druhá skupinka si pak prohlédla například opravené kino Centrum nebo knihovnu.

Podle iniciátora dohody – náměstka primátora Miroslava Hajdušíka se bude spolupráce soustředit nejen na kulturní výměnu.

„V této čínské provincii žijí dvě velké národnostní menšiny s úžasnou kulturou a tradicemi. Zaměříme se na cestovní ruch, máme co nabídnout také v oblasti zdravotnictví a lázeňství. Hostům jsme ukázali mezinárodní projekty jedné z našich škol (ZŠ Prameny) a ty se jim tak líbily, že se do nich už brzy zapojí také čínské děti. Představili jsme jim průmyslový potenciál regionu včetně průmyslových zón nebo naše městské unikátní centrum na podporu podnikání Business Gate,“ upřesnil náměstek primátora a iniciátor dohody.

Kromě návštěvy samotného centra města se čínští hosté zastavili také na golfovém hřišti v Lipinách nebo se podívali na ostravskou Dolní oblast Vítkovice, kam jezdí karvinští školáci na didakticko-zábavné pobyty. Počítá se taktéž s press tripem pro představitele cestovního ruchu z uvedené čínské provincie orientovaným právě na nabídku turistických atraktivit kraje.

„Jsme na úplném začátku a já věřím, že se nám podaří některé projekty zhmotnit a učinit je konkrétními tak, aby to bylo ku prospěchu hlavně našeho města a našich občanů,“ komentoval po podpisu memoranda primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Město Kaili leží v jihozápadní části Číny a patří k nejkrásnějším místům provincie a vyhledávaným turistickým cílům. Město má asi milión obyvatel a národnostní menšiny, které zde mají vlastní správní orgány a bohaté tradice, převažují ve městě i v celé provincii Guizhou.

Reklama

Výběr článků

Načítám