Hlavní obsah

Karviná chce prodat zbylé městské byty

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba tisíc zbývajících městských bytů v 10 domech má v plánu Karviná postupně prodat nájemníkům. Radní města o tom rozhodli na svém středečním jednání s tím, že v první fázi půjde o prodej 425 bytů.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Byty se budou prodávat družstvům nájemníků minimálně po vchodech tak, jako tomu bylo u dřívější velké vlny, kdy byla prodána většina bytového fondu – z 8500 bytů se postupně v letech 2009 - 2011 prodalo 7 tisíc bytů. Cenu za metr čtvereční zachovalo město i nyní stejnou: 2000 Kč/m2 plus podíl na opravách za 10 let.

„Je vidět, že lidé se o svůj majetek starají, Karviná prohlédla. Většina prodaných domů je zateplená a opravená, lidé svůj majetek zhodnotili a vylepšili. Také peníze z tohoto plánovaného prodeje bytů chceme investovat zase zpátky do rozvoje města, především do velkých úprav veřejných prostranství nebo spolufinancování evropských projektů, které poslouží všem občanům Karviné,“ řekl primátor Tomáš Hanzel.

V první fázi 425 bytů v 6 domech, další později

Další byty ve čtyřech domech budou postupně k prodeji až do roku 2021 (podle konce zástavního práva kvůli státním dotacím do regenerace a rekonstrukcí). „Už si chceme ponechat jen malé nájemní byty v pěti domech pro seniory a několik desítek bytů spíše jako rezervu jakéhosi sociálního bydlení,“ upřesnil náměstek primátora Miroslav Hajdušík s tím, že po všech procedurálních záležitostech dojde na konkrétní první prodeje ve zmíněných šesti domech v letech 2016 - 2017.

„Díky výnosu z první velké vlny privatizace bytů si město nebere žádné úvěry a může financovat bez problémů všechny investice  a podíly na evropských projektech. V současnosti jde například o velkou rekonstrukci kina Centrum a úpravy jeho okolí nebo rekonstrukci městského stadionu, v minulosti jsme takto dofinancovali opravu knihovny nebo kulturního domu Družba. Desítky miliónů z privatizace bytů šly už také do oprav škol, úprav veřejných prostranství na sídlištích v Ráji, Hranicích a Mizerově, do budování dětských hřišť, cyklostezek, nových parkovišť, do velké výsadby zeleně a úprav parků. A tak to bude i v budoucnu,“ doplnil primátor Hanzel.

Reklama

Výběr článků

Načítám