Hlavní obsah

Karviná chce prodat chátrající objekt bývalých koníren

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léta chátrající objekt bývalých koníren, který se nachází v parku Boženy Němcové, chce město Karviná prodat vhodnému investorovi, který by celý objekt zrekonstruoval a karvinským občanům nabídl v parku zase něco nového. Město na tak rozsáhlou rekonstrukci nemá peníze.

Foto: Milan Haluška

Chátrající objekt

Článek

Základem areálu jsou dvě budovy - bývalé konírny a mléčnice. V jedné budově jsou i garáže a v okolí pak pozemky. Město chce začít dražit na vyvolávací posudkové ceně 2,9 miliónu korun.

Město mělo plány na rekonstrukci, ovšem před časem kvůli skokovému nárůstu ceny investice muselo od projektu ustoupit. "Mělo tam být malé muzeum, minipivovar a hotel. To vše mělo být zčásti kryto dotací z Evropské unie, ale vypracovaný projekt prodražily dodatečné požadavky památkářů o desítky miliónů korun a město by potřebné peníze muselo samo dokrýt," uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

Budova bývalých koníren byla poškozena při požáru střechy v roce 2007, kdy shořela i část schodiště. V rámci záchranných prací pak bylo provedeno nové zastřešení budovy.

"Studie architektů následně řešila celkovou rekonstrukci a přestavbu obou hlavních budov, sadové úpravy areálu, to vše v souladu s tím, že jde o památku. Nyní je jasné, že finanční náklady převyšují možnosti města a pokud by se našel kupec s dobrým projektem, město rekonstrukci jedině uvítá," uzavřela mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám