Hlavní obsah

Karneval chutí na výstavišti v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Pestrá nabídka dobrého jídla, pití, ochutnávky, košty, degustační menu, vaření s profesionálem z televizního seriálu, soutěž Milujeme jídlo a další gastronomické lahůdky - to je Karneval chutí Ostrava 2017 konaný na ostravském Výstavišti Černá louka.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 21.4.2017 Karneval chtí. Krzysztof Sajdok: "... ještě trochu přisolit.."

Článek

Karneval chutí potrvá od 21. do 23. dubna, jedná se o pestrou směsici zážitků všech základních receptorů člověka.

První jsou polechtány oči. Ze všech těch zákusků, uzenin vepřových, hovězích, kuřecích či ze zvěřiny, z různých přísad a koření jen zrak přechází. Pak přijde na řadu ucho. To slyší, jak při kuchařské show se potraviny vaří, pečou, smaží a už je tu vůně. Chřípí nosu se postupně roztahuje a cítí, jak to asi bude všechno dobré.

A tělo neodolá. Dostane impuls. Běž a ochutnej, pochutnej si, ať ty naše chuťové pohárky mají karneval. Tu se tělo zastaví na dobrý zákusek, pak ještě něco, takovou tu chuťovčičku, něco slaného, kyselého nebo bohudík hořkého a tekutého. A tělo jde a okusí.

To vše Karneval chuti nabízí. Celé tři dny se prezentují špičkoví kuchaři na Kuchařské show, kde návštěvníkům předvedou nejen z čeho se vaří a jaké ingridience používají, ale především jaký bude chuťový i estetický výsledek předloženého jídla.

Pořadatelé akce zorganizovali prezentaci odborných škol Moravskoslezského kraje. Návštěvníci tak mohou mj. zhlédnout prostírání na téma První republika. 

Studenti prvního ročníku Střední školy společného stravování z Ostravy-Hrabůvky si připravili pod vedením pedagogů kavárničku, kde nabízí velmi dobré cappuccino s malým dortíkem za 20 korun. „Naše studentky prvního ročníku zde vytvořily ukázku stolování a také se prezentují obsluhou v naší kavárničce. Učí se správně vystupovat a odborně hosty obsluhovat,” informovala Mgr. Pavlína Davidíková, učitelka odborného výcviku.

Návštěvníci mohli zhlédnout kuchařskou Soutěž amatérských kuchařů - Milujeme jídlo. Do soutěže se mohl přihlásit kdokoliv z návštěvníků Karnevalu chutí.

V pátek se v poledne utkali tři zájemci. Jejich úkolem bylo připravit pokrm, kde hlavními surovinami byly tři druhy mas. K přípravě pokrmů mohli použít jen jednu hlavní surovinu a předem oznámit, jaké jidlo s jakým názvem budou vařit. Dvě mladé ženy a jeden muž měli zhruba patnáct minut na výběr surovin a dalších 45 minut na uvaření jídla. Dvě ženy Věrka a Denisa si zvolily za hlavní jídlo hamburger a Matěj připravil vegetariánskou krmi.

Soutěžící hodnotila odborná komise Jiří Guzdek a Zdeněk Voznica a komise vybraná z řad návštěvníků. Po degustaci jídla byly výsledky sečteny. Jak komise odborná, tak laická konstatovala, že všechny předložené pokrmy byly chutné a byl správný postup při vaření. Vítěznou zlatou medaili obdržela Věra Thiemová. 

I v dalších dnech, tedy v sobotu a v neděli, budou gastronomické soutěže amatérů a profesionálů pokračovat. Návštěvníci Karnevalu chutí se mají na co těšit.

Záštitu na akcí převzal Moravskoslezský kraj. Otevírací doba bude v sobotu 22. dubna od 10.00 do 18.00 hodin, v neděli 23. dubna od 10.00 do 16.00 hodin. Vstupné: dospělí 60 Kč, důchodci, studenti, děti, ZTP 30 Kč. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám