Hlavní obsah

Karlštejnské vinobraní letos nabídne i muzikál a jízdu parním vlakem

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již XVIII. Karlštejnské vinobraní vypukne tento víkend 27. a 28. září na Karlštejně. Kromě vína, burčáku, rytířů, tanečníků, pěvců a samotného císaře Karla IV. s doprovodem je připraveno také několik novinek - výhodné vstupné na prohlídku hradu, jízda parním vlakem nebo muzikál Noc na Karlštejně.

Foto: archiv souboru

Noc na Karlštejně - P. Vítek a P. Švédová

Článek

Karlštejnské vinobraní se poprvé uskutečnilo již před osmnácti lety a vznikla tak tradice, na jejímž konci je jedno z nejvyhledávanějších vinobraní v zemi. Vinobraní si na Karlštejně každoročně nenechá ujít na 25 000 návštěvníků. 

Organizátoři letos připravili celou řadu novinek. „V loňském roce jsme poprvé nabídli návštěvníkům hradu možnost setkat se v průběhu dne přímo na prohlídce v audienční síni s císařem Karlem IV. a jeho chotí císařovnou. To se setkalo s obrovským zájmem veřejnosti, takže se návštěvníci budou s císařem na některých prohlídkách potkávat i nadále,” uvedla Helena Kolářová, předsedkyně Karlštejnského kulturního sdružení (KKS), které vinobraní již 18 let pořádá.

Vyloženou novinkou letošního roku je jízda historickým parním vlakem z Prahy-Smíchova do Karlštejna a zpět a to až šestkrát denně. „Jedná se o speciální expres ve stylu 50. let 20. století. Historické vozy s dřevěnými sedačkami táhne rovněž historická parní lokomotiva,” dodala Kolářová.

Také samotný hrad připravil letos pro návštěvníky vinobraní velmi vítanou novinku ve formě slevy na vstupném pro každého návštěvníka na I. prohlídkový okruh. Podle kastelána hradu Jaromíra Kubů tak hrad vychází návštěvníkům vstříc a poskytuje tak na I. okruh slevu zhruba 40 procent ve všech kategoriích.

V neposlední řadě se také v sobotu ve 21:15 odehraje na louce u mostu přes řeku Berounku slavný muzikál Jaroslava Vrchlického Noc na Karlštejně v podání Poberounského soboru. V hlavních rolích vystoupí Pavel Vítek, Pavla Švédová, Jan Rosák a další. Vstupné na tento muzikál je pro návštěvníky s platnou vstupenkou na Vinobraní zdarma.

Helena Kolářová z KKS ale upozorňuje, že kapacita amfiteátru je omezená a po jejím naplnění bude vstup do hlediště uzavřen. „Pokud by se někdo na představení přece jenom nedostal, bude moci slavné muzikálové písničky díky ozvučení alespoň poslouchat,” informovala Kolářová.

Celý program po oba dva dny je opravdu velmi bohatý a na jednotlivých pódiích se vystřídají jedny z nejlepších středověkých kapel, skupin historického tance a šermu, kejklířů a žonglérů v naší zemi. Nezapomíná se ani na děti, kterým je jako každý rok vyhrazen prostor dětského hřiště u školy.

Kompletní program naleznete na webových stránkách www.karlstejnske-vinobrani.cz nebo na www.hradkarlstejn.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám