Hlavní obsah

Karlštejn láká na poslední letní akce na hradě - vystřídá je rekonstrukce

Novinky, Lukáš Kunst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrad Karlštejn zahájil předprodej vstupenek na letošní léto na hradě. Večer na Karlštejně tak můžete zažít na nočních a večerních prohlídkách, Hradozámecké noci, či open air koncertě skupiny Klíč nebo Heleny Vondráčkové. Kvůli plánované rekonstrukci hradu bude oblíbené hradní léto letos naposledy.

Foto: Národní památkový ústav

Hrad Karlštejn

Článek

Léto plné oblíbených akcí na nádvoří hradu Karlštejn či v jeho paláci startuje už za necelé dva měsíce. V letošním roce připravil management hradu širokou nabídku. Podle kastelána hradu Jaromíra Kubů nabízí letos hrad novinky i tradiční akce, které jsou hojně navštěvovány a zároveň se vrací ke starším akcím, o které si návštěvníci dokonce sami píší.

První letní koncert na nádvoří majestátního hradu zahajuje 16. června legendární česká zpěvačka zpěvačka Helena Vondráčková se svým narozeninovým koncertem a 23. června ji na nádvoří vystřídá renesančně-folková skupina Klíč, která zde pokřtí také své nové CD. 

„Chtěli jsme, aby to letošní léto bylo plné krásných akcí, na kterých se lidé budou bavit, něco se dozví a na každé takové akci stráví svoji malou noc na Karlštejně,” uvedl kastelán Jaromír Kubů.

Letošní léto je však na Karlštejně na nějakou dobu naposledy, protože je vystřídá rekonstrukce v rámci projektu IROP - Hrad Karlštejn-klenot české země.

„Máme obrovskou radost, že Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo o přidělení dotace z EU pro hrad Karlštejn v celkové výši 94 miliónů korun. Hrad Karlštejn si ji bezesporu zaslouží. Bohužel však tato rekonstrukce může přinést jistý dočasný diskonfort pro návštěvníky a i když zůstane hrad pro veřejnost otevřen, nebude možné nabízet kulturní akce. Pokud snad ano, tak pouze omezeně,” vysvětluje Kubů.

Kromě výše uvedených koncertů jsou již beznadějně vyprodané mimořádné večerní prohlídky Posvátné prostory večerního Karlštejna, kdy může skupinka o maximálně 6 lidech vstoupit večer i do míst, kam vstupoval pouze Karel IV. Těmi jsou kaple sv. Kateřiny a presbyterium kaple sv. Kříže.

Zcela vyprodaný je také třetí ročník velmi úspěšného muzikálu Noc na Karlštejně, který se letos na hradě odehraje celkem osmnáctkrát.

Nebude chybět ani pravidelné středeční Putování hradem s překvapením v červenci a srpnu.

21. a 22. července se můžete opět vydat na cestu životem Karla IV. v nočních prohlídkách Ať žije král! Ať žije císař!. „Vsadili jsme na akce, které se v předchozích letech setkaly u veřejnosti s velkým ohlasem, a o které si také dost často píší. Hradozámeckou noc 25. srpna věnujeme karlštejnským zločinům v průběhu staletí a samozřejmě promítneme i film Noc na Karlštejně na hradní zeď,” uzavírá kastelán.

Ač je nabídka široká, tak dle slov kastelána ještě není zcela uzavřena. 22. září se plánuje koncert zpěvačky a šansoniérky Dáši Zázvůrkové a nebude samozřejmě chybět ani dvaadvacátý ročník Karlštejnského vinobraní poslední víkend v září.

Kromě kulturních akcí nabízí hrad Karlštejn tři prohlídkové trasy. První okruh představuje soukromé a reprezentační prostory císaře Karla IV., na druhém okruhu, se návštěvníci projdu karlštejnskými svatyněmi včetně kaple svatého Kříže a na třetím pak vyhlídku z Velké věže. Letos bude otevřena také unikátní výstava Karlštejnský poklad v konírně Císařského paláce.

Vstupenky jsou ve většině případů dostupné online na webových stránkách hradu www.hrad-karlstejn.cz nebo přímo na hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám