Hlavní obsah

Karlovský gastrofestival skončil, Svatomartinská vína střídá Beaujolais

Novinky, Martina Žáčková

Ve středu 17. 11. skončil ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku 2. ročník Karlovského gastrofestivalu. Kdo by si ale myslel, že tím skončil i gurmánský listopad na Valašsku, mýlil by se. Od 18. listopadu totiž gastrofestivalové Svatomartinské menu střídá francouzské Beaujolais, nejznámější mladé víno světa.

Foto: Valachy

Svatomartinské víno na Valašsku vystřídalo Beaujolais.

Článek

„Jedinečné Beaujolais menu, spojené s ochutnávkou tohoto svěžího mladého francouzského vína ze stejnojmenné vinařské oblasti, bude v hotelích Lanterna a Horal připravováno až do konce listopadu,“ uvedl Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna.

Víno Beaujolais je charakteristické nafialovělou barvou a silnou vůní s ovocným buketem. „Podává se vychlazené na 11 až 13 stupňů Celsia. My jsme se tohoto prvního posla letošní vinné sklizně rozhodli doplnit o lahodné menu, které ještě podtrhne a zvýrazní jeho jedinečnou chuť,“ dodává Miroslav Sochora, sommeliér Spa hotelu Lanterna. Ve Velkých Karlovicích bude k ochutnání víno přímo od takzvaného „krále Beaujolais“, jímž je vinař George Duboeuf.

Karlovský gastrofestival během uplynulého týdne navštívily přibližně 3000 lidí, většina při příležitosti sobotní Gastro Tour a nedělních kuchařských show „Itala v kuchyni“ Emanuela Ridiho či soutěže O nejlepší valašský frgál. Návštěvnost tak byla několikanásobně vyšší než při prvním loňském ročníku, na který zavítalo několik set návštěvníků.

Zajímavostí je, že hosté Karlovského gastrofestivalu letos spořádali přibližně 450 porcí hus, 70 kilogramů jelit, 70 kilogramů jitrnic, 40 kilogramů tlačenky či 50 litrů ovarové polévky a zdarma ochutnali 20 litrů pravé domácí slivovice.

„Vypilo se také veškeré Svatomartinské víno, které jsme původně objednali v počtu 150 lahví a pro velký zájem ještě rychle doplňovali o další. Celkem tedy návštěvníci Karlovského gastrofestivalu vypili přes 220 lahví,“ doplnil Tomáš Blabla, šéf hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy. www.valachy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám