Hlavní obsah

Karlovarští keramici na zkušené v Evropě

Novinky, Pavlína Gulevičová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci programu Erasmus+ se žáci a vyučující keramických oborů zúčastnili třech zahraničních workshopů konaných ve Francii, Portugalsku a Lotyšsku. Všem se líbila práce v keramických dílnách, návštěvy galerií a žáci si zlepšili svou angličtinu a nahlédli do života keramických škol v zahraničí.

Foto: Jitka Kalabisová

Účastníci projektu v Lotyšsku

Článek

V únoru nejprve vyrazili žáci z Uměleckoprůmyslové školy v Karlových Varech do keramického lycea v Longchamp, kde navrhovali a modelovali talíře v barokním stylu inspirovaném památkami města Dijon.

V březnu keramici navštívili město Porto, které je proslavené domy zdobenými keramickými obklady. Na workshopu si nejdříve navrhli obklad v 3D programu, pak ho vymodelovali z hlíny a vyrobili sádrovou formu.

Poslední výjezd se konal začátkem dubna, kdy se žáci vrátili, přesněji řečeno seznámili s 20. - 30. lety minulého století a v Rize dekorovali porcelánový talíř ve stylu sovětského konstruktivismu.

Všechny tři workshopy umožnili žákům keramického oboru poznat mladé lidi v partnerských školách, vyzkoušet si nové techniky a společně se svými vrstevníky v keramických dílnách navrhnout a vytvořit výrobky dle vlastních návrhů inspirovaných prostředím a kulturou partnerského města. Všem se líbila nejen práce v keramických dílnách, ale i doprovodný program zahrnující návštěvy galerií, muzeí a výstav, zlepšili si svou angličtinu a nahlédli do života keramických škol v zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám