Hlavní obsah

Karel Schwarzenbeg navštívil Klatovy a Plzeň. Vyzval lidi, aby šli k evropským volbám

Novinky, Veronika Štruncová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v doprovodu kandidátů do Evropského parlamentu Luďka Niedermayera, Jiřího Pospíšila, Stanislava Polčáka a Tomáš Czernina navštívil ve čtvrtek 22. května Klatovy a Plzeň.

Foto: Eva Šafránková

Karel Schwarzenberg s Plzeňany na pivu

Článek

Dopoledne mohli klatovští společně s Karlem Schwarzenbergem navštívit klatovské katakomby, zamířit do jezuitského kostela nebo si od něj nechat podepsat knihu Knížecí rozhovory. Ta šla přímo na dračku a před kavárnou Mléčná se na podpis od předsedy TOP 09 stála dlouhá fronta. Každý se s ním chtěl alespoň krátce pozdravit, popřát mu hodně štěstí a na památku si odnést společnou fotografii.

„Jsem moc ráda, že pan Schwarzenberg přijel k nám do Klatov. Moc mu fandím. Mrzí mě, že nevyhrál prezidentské volby, já i celá rodina jsme ho volili. Je to čestný člověk, na kterého by měl být národ pyšný,“ svěřila se mladá žena, která si kvůli setkáním s Karlem Schwarzenbergem vzala dokonce dovolenou.

V kavárně v Klatovech byl zájem také o kandidáty do Evropského parlamentu. Lídr kandidátky Luděk Niedermayer se nejprve ujal role barmana a poté se přesunul ke stroji na zmrzlinu. Točená jahodová se od bývalého viceguvernéra se v letním počasí prodávala jako na běžícím pásu.

„Pan Niedermayer mi natočil opravdu poctivou porci. Je vidět, že se práce nebojí, a navíc je to profesionál v tom, co dělá a to se mi líbí. Stačili jsme si i popovídat o tom, co si myslí o přijetí eura. Líbí se mi, že TOP 09 postavila do eurovoleb zkušené lidi jako je on nebo pan Pospíšil. Budu je volit,“ pochvaloval si student ekonomie.

Po obědě se Karel Schwarzenberg přesunul společně s Jiřím Pospíšilem do Plzně. Tam se nejprve zastavil u stánku TOP 09 pro sběr podpisů pro referendum o hazardu v Plzni. Jiří Pospíšil jako plzeňský rodák připojil svůj podpis pod petici a řekl: „Referendum podporuji. Je fér, aby měli občané možnost se k existenci heren v Plzni vyjádřit.“ A dodal: „Jsem velmi rád, že jsem mohl s Karlem Schwarzenbergem strávit závěrečný den kampaně před eurovolbami právě v Plzeňském kraji. Plzeň i celý region je pro mě srdeční záležitost, jsem tu doma, a je mi vždy velkým potěšením, když zde mohu provést některé ze svých kolegů či přátel a ukázat jim krásu západních Čech.“

Poté již následovala debata s Karlem Schwarzenbergem o situaci na Ukrajině v plzeňské kavárně Café Salé. Dotazy z publika se však netýkaly jen bezpečnostní situace v Evropě ale i aktuálně evropských voleb.

Bývalý ministr zahraničí pak zavítal na vernisáž výstavy Šangri-la, které představuje Plzeňanům kulturu Tibetu, Nepálu, Bhútánu a Indie. „Musíme si uvědomit, že když hovoříme o Tibetu, pak to, co na této výstavě vidíme, jsou pouze střípky kultury, která je dlouhodobě systematicky potlačována. Je třeba si připomenout, že v Tibetu jsou porušována lidská práva a že duchovní vůdce Tibetu Dalajláma žije od roku 1959 v exilu a patrně se do své vlasti již nikdy nevrátí,“ zdůraznil Karel Schwarzenberg a sklidil za svá slova velký potlesk.

Celodenní návštěvu kraje pak Karel Schwarzenberg zakončil ve třech plzeňských restauracích – U Salzmannů, v Restaurantu 12° a v The PUB, kde proběhla již tradiční kontaktní kampaň nazvaná Politika se dělá u piva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám