Hlavní obsah

Karel Loprais sázel stromky v Beskydech

Novinky, Lukáš Klapil

Přes dvacet dobrovolníků vyrazilo minulý čtvrtek do oblasti Travného v Beskydech vysadit nové jedle, buky a tisy. Byli mezi nimi i Karel Loprais či horolezec Libor Uher. K vysazení stromů je pozval Radegast a Český svaz ochránců přírody Salamandr. Projekt počítá s vysazením více než pět tisíc stromů za 100 000 Kč.

Foto: Aleš Krecl

Libor Uher sázel stromky v Beskydech

Článek

„Je povinností nás všech chránit krásnou beskydskou přírodu a vážit si toho, že ji tady máme. Proto jsem ani chvilku neváhal a vyrazil několik stromů také zasadit,“ řekl šestinásobný vítěz Rallye Dakar Karel Loprais vyzbrojený motykou a sazenicemi.

Společně s ním se do beskydských lesů vydal i horolezec Libor Uher, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík, poslankyně Kateřina Konečná či senátorka Eva Richtrová.

Obnova původního složení lesů

V okolí první zóny chráněné krajinné oblasti Beskydy všichni společně vysadili desítky stromů pěstovaných za speciálních podmínek. O vysazení dalších se díky podpoře Radegastu postará ČSOP Salamandr. 

„Letos máme výsadby naplánovány v oblasti Smrku, Travného a Lysé hory. Naší snahou je obnovit původní složení lesů v cenných částech Beskyd, které byly v minulosti pozměněny lesním hospodařením a kde některé druhy dřevin chybí,“ řekl Vojtěch Bajer, předseda organizace.

Složení beskydských lesů se totiž v posledních dvou stoletích výrazně změnilo. Jedlobukové lesy tvořící většinu rozlohy vystřídaly v průběhu času smrkové monokultury, výskyt původních druhů stromů se tak snížil až o 63 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám