Hlavní obsah

Kaplan je žák na zabití, předvede se i na zlínském jevišti

Novinky, Veronika Jurčová

Poslední premiérou 73. sezony v Městském divadle Zlín bude 13. dubna lingvistická komedie podle knižního bestselleru Leo Rostena Pan Kaplan má stále třídu rád.

Foto: Marek Malůšek
Článek

Diváka zavede do třídy profesora Parkhilla v newyorské večerní škole pro přistěhovalce, do společnosti lidí z různých koutů světa, kteří dávno překročili školní léta, mezi nimiž svérázný Hyman Kaplan hraje prim. V hlavních rolích se představí Rostislav Marek a Luděk Randár. Text do češtiny geniálně přeložil Antonín Přidal.

Komedie slibuje chytrou rodinnou podívanou. „Je postavená na lidském, laskavém humoru, který vychází z nedorozumění v jazyce. Otevírá i aktuální téma přistěhovalectví,“ prozradil režisér Lukáš Kopecký. „Zajímala nás situace lidí, kteří opustili domovy a hledají cestu k novým. Za pronikáním do zákoutí cizího jazyka je pronikání k nové kultuře, snaha o vzájemný respekt, i když jsme každý úplně jiný,“ doplnil ho dramaturg Vladimír Fekar.

Pan Kaplan (Rostislav Marek) má vlastní jazykovou logiku a pohled na svět, kterými přivádí své okolí k šílenství. Zejména svého učitele Parkhilla (Luděk Randár), který pedagogickou práci miluje, a ubíjí ho, když nevede ke kýženým výsledkům.

V profesorském sboru dále působí Helena Čermáková a Stanislav Valla. Jako další frekventanti večerní školy se představí Gustav Řezníček, Jan Leflík, Josef Koller, Zdeněk Lambor, Marie Vančurová, Petra Králová, Romana Julinová, Kateřina Liďáková a Jana Tomečková.

Reklama

Výběr článků

Načítám