Hlavní obsah

Kampaň s názvem Řešení existuje… informuje o bezdomovectví v Plzni

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet bezdomovců se v Plzni zvyšuje. Zatímco před pěti lety žilo na území prokazatelně 172 lidí bez domova, před třemi lety jich bylo 189 a letos v únoru už 241. Podle odhadů může být ale jejich aktuální počet až 400.

Foto: Magistrát města Plzně

Problematice lidí bez domova se město Plzeň věnuje systematicky a dlouhodobě.

Článek

Všechna velká česká města se tímto tématem zabývají a hledají nástroje, jak danou situaci řešit, Plzeň nevyjímaje. Problematice lidí bez domova se věnuje systematicky a dlouhodobě.

„Máme vypracovaný akční plán nejen proto, že se bezdomovci stávají koloritem daných lokalit, ale zejména proto, že o kvalitě společnosti nejlépe vypovídá to, jak se stará a jak zachází se svými nejslabšími,” uvedla Alena Hynková, vedoucí odboru sociálních služeb plzeňského magistrátu.

Cíleně na dobu adventu připravilo město kampaň s názvem Řešení existuje….  V podobě velkoplošných plakátů na 40 zastávkách městské veřejné dopravy v Plzni začne 1. prosince a potrvá do konce roku.

„Naším záměrem je objektivně informovat veřejnost o tom, jak se město Plzeň problému bezdomovectví intenzivně věnuje, že má dostatečně kvalitní síť služeb pro lidi bez domova a že když člověk z ulice skutečně chce svůj život změnit, tak má možnost,” řekla Eva Herinková, náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí.

Autorem unikátních fotografií je Jaroslav Hausner, člen Unie výtvarných umělců, společně s Vladimírem Křivkou.

„Plakáty mají obrovskou výpovědní hodnotu, ukazují realitu v nezkreslené syrovosti. Bohužel, i tento svět patří do naší společnosti a je třeba mu věnovat stejnou pozornost jako zdravotně postiženým, slabým, týraným nebo opuštěným. Osobně jsem byla nadšená z toho, že se někomu podařilo zachytit bezdomovce bez patetičnosti a stylizované lítosti. Jen s realistickou snahou ukázat plzeňské veřejnosti kontrast, na jedné straně člověk bez pomoci a na té druhé člověk v záchranné síti,” dodala Alena Hynková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám