Hlavní obsah

Kam s dětmi v polovině léta? Doplazte se do Plas

Novinky, Martin Domín

Cestování s dětmi po našich památkách může být i zábavné. Mnoho objektů pod správou NPÚ má pro děti připraveny edukační programy, ale i ozvláštnění standardních prohlídkových tras. V Plasích již několik let elegantně připravují pro děti hledání hadů (plyšových).

Foto: Martin Domín

Rajský dvůr s pohledem na lucernu kapitulní síně s hadem

Článek

Klášter v Plasích si již po několikáté v řadě připravil pro (nejen dětské) zvídavé návštěvníky zajímavý program. Hledání plyšových hadů! A proč právě hadů? Kde s v bývalém cisterciáckém klášteře vzali?

Opatem plaského kláštera v dobách jeho největšího rozkvětu byl Eugen Tyttl. Muž, který si jako svůj osobní znak zvolil hada obmotaného kolem kříže, který připomíná nám známé písmeno "T". Had je dodnes vztyčen na klášterní budově konventu na jejím nejvyšším bodě - kapitulní síni. Had je tak jedním ze symbolů plaského kláštera dodnes.

Správa kláštera si pro děti připravila několik plyšových hadů, kteří jim zpestřují prohlídku. Hra, která leckdy baví i dospělé, provede děti barokními interiéry konventního domu. Hadi jsou leckdy důmyslně schovaní, a tak nelze tvrdit, že je na trase přímo potkáváte.

Při koupi vstupenky dostanete v pokladně i plánek, který vám v hledání trochu pomůže. Abyste některé kousky našli, musíte v sobě probudit dobrodružného ducha s touhou objevovat a reagovat na barokní interiér. Hadi tedy neslouží jen jako hračka, která ukrátí čas, ale i jako prostředek pro poznávání krás baroka.

Děti poznávání a hledání baví. Rodiče si mohou v klidu vyslechnou zajímavosti z historie a ti soutěživí mohou v hledání vyzvat na souboj své ratolesti. A co je odměnou? Přece poznání konventní budovy z jiného úhlu pohledu, který jistě stojí za pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám