Hlavní obsah

Kam na piknik? Do berounského muzea

Novinky, Patrik Pařízek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomenete si, jak vám chutnalo u vody, pod stanem nebo například na výletě? Pamatujete si, jak jste spali „pod širákem“ a vařili v kotlíku? Tyto a další způsoby stravování vám představí aktuální výstava Muzea Českého krasu v Berouně.

Foto: Patrik Pařízek

Trampování v přírodě

Článek

Výstava mapuje způsoby stravování pod širým nebem jako oblíbené piknikování, turistické svačiny, trampské kotlíky a další. Přibližuje podoby a proměny tohoto společenského fenoménu od konce 19. století až do současnosti. V berounském muzeu ji můžete zhlédnout do 22. července.

Cílem výstavy je na základě dochovaných předmětů a dokumentů přiblížit návštěvníkům různé způsoby stravování v přírodě. "Při zvažování zvoleného tématu jsme vytýčili tři tematické oblasti. První sledovanou oblastí je stravování při volnočasových aktivitách, dalším tématem je zajištění stravování během pracovní činnosti," představila výstavu její kurátorka Klára Pilíková.

Stravování pod širým nebem je v té či oné formě běžnou součástí života každého z nás. O to více nás může překvapit, jak lidská paměť v některých momentech selhává a rutinní události všedního dne se ztrácí v mlze minulosti.

"Období našeho zájmu začíná v 19. století, kdy rozvoj technologií stojí u vzniku pomůcek pro transport potravin a kdy nárůst volného času širších vrstev obyvatel umožnil masové rozšíření volnočasových aktivit. Zájem o nově se ustavující sporty přiváděl stále větší množství lidí do volné přírody, ne již za účelem odvedení práce, ale za potěšením, které dlouho zůstávalo doménou privilegovaných vrstev," prozradil o výstavě její autor Daniel Bechný.

Na výstavě jsou představeny počátky turismu a jiných sportů jako odrazových můstků pro vznik sítě restauračních zařízení, rozšiřování oblíbeného kempování a zdokonalování pomůcek pro pobyt v přírodě, podoby rozvoje skautingu a trampingu.

Více informací o výstavě na webu muzea.

Reklama

Výběr článků

Načítám