Hlavní obsah

Kalendář Město v obrazech - Dobruška 2017 uspěl v prestižní soutěži kalendářů

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V pondělí 24. dubna vyvrcholila vyhlášením vítězů soutěž Kalendář 2017. Již posedmnácté byly oceněny nejlepší kalendáře roku v několika kategoriích a uděleny hlavní i zvláštní ceny. Jednu z nich - Cenu časopisu PRO města a obce - získal nástěnný kalendář Město v obrazech - Dobruška 2017.

Foto: město Dobruška (archiv)

Cenu časopisu PRO města a obce v soutěží Kalendář roku získal nástěnný kalendář Město v obrazech - Dobruška 2017.

Článek

Kalendáře přihlášené městy a obcemi tvoří v soutěži Kalendář roku samostatnou oceňovanou skupinu. Na jejich vzniku mají v mnoha případech podíl místní výtvarníci a fotografové, jejichž prostřednictvím zprostředkovávají atmosféru určitého místa.  

Kalendář Město v obrazech - Dobruška 2017 zaujal odbornou porotu především odvážným vystoupením z tradice, kdy po mnoho let předtím tvořily oficiální kalendář vydávaný tímto městem fotografie, a také využitím tvorby dobrušského rodáka. Třináct nápaditých kreseb, zachycujících historickou i současnou podobu Dobrušky, vytvořil Tomáš Kodydek, autor preferující především komiksový styl.    

Hlavní cenu v kategorii Kalendář obce získal Reprezentační kalendář města Tábora pro rok 2017 a to za kreativní koncepci kalendáře spojující dobové a současné fotografie vybraných míst města Tábora.  

Nejvyšší ocenění - Cena GRAND PRIX - v 17. ročníku této soutěže, nesoucí podtitul Soutěž příběhů a umění, bylo uděleno za kalendář Neviditelní lidé Univerzity Karlovy. Porotci konstatovali, že soubor civilních portrétů zaměstnanců je autentickým dokumentem, který reprezentuje skvělým způsobem lidské hodnoty této významné instituce. Kalendář svojí jednoduchostí, moderním a funkčním designem, kvalitou černobílých fotografií a zároveň kvalitou polygrafického zpracování, porotu zaujal jako nejlepší ze všech přihlášených prací.  

Slavnostní vyhlášení vítězů, jehož průběhem provázela televizní moderátorka Daniela Písařovicová, se uskutečnilo v sídle Ministerstva kultury v Nostickém paláci a záštitu nad soutěží převzal osobně ministr Daniel Herman.

V letošním roce soutěžilo celkem 111 kalendářů, z toho 82 nástěnných a 29 stolních. Porota pracovala ve složení Karel Kerlický, vydavatel uměleckých publikací, nakladatelství KANT, Jan Sehnal, ředitel Vyšší odborné školy grafické a Střední průmyslové školy grafické v Praze, Alan Záruba, grafický designér, Alba Design Press, Helena Vonková, vedoucí oddělení marketingu Národního divadla v Praze, Miroslav Vojtěchovský, fotograf, František Kavecký, šéfredaktor Novín pre grafický priemysel, a Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů. 

Reklama

Výběr článků

Načítám