Hlavní obsah

Kaktusář Jiří Trávníček představuje zajímavé exempláře ze své sbírky

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masarykův kulturní dům (sokolovna) v Židlochovicích, Tyršova 161, nabízí výstavu sukulentů a kaktusů místního pěstitele Jiřího Trávníčka, doplněnou několika rostlinami zapůjčenými od jiných sběratelů a kolekcí jeho obrazů krajin.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Jiří Trávníček začal s pěstováním kaktusů a sukulentů v roce 1970, kdy se přistěhoval do města pod Výhonem do rodinného domku s velkou zahradou. V počátcích měl jeden skleník a 90 rostlin. Dnes má skleníků několik a počet rostlin odhaduje na 3000.

„Dnes už to není žádný problém, ale v sedmdesátých letech se hned tak někdo do zahraničí nedostal,“ vzpomíná na své nelehké začátky. „Mezi kaktusáři byl po nových druzích velký hlad. Když se mi podařilo získat semínko, měl jsem obrovskou radost a sledoval každičký nový, i milimetrový přírůstek.“

Mezi vystavenými rostlinami převažují kaktusy původem z Chile, Argentiny a Mexika a sukulenty z jižní Afriky a Madagaskaru. Některé z nich právě kvetou.

Výstava se nachází v 1. poschodí sokolovny a je přístupná v sobotu 16. července od 10.00 do 20.00 hodin a v pondělí 18. července od 10.00 do 12.00 hodin a od 15.00 do 18.00 hodin. Vstup je volný.

Reklama

Výběr článků

Načítám