Hlavní obsah

Kafkův dům hostí výstavu malíře Dominika Mareše Proměny aneb Návrat kondotiéra

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

V Kafkově domě na Staroměstském náměstí v Praze je od začátku září k vidění originální autorská výstava výtvarníka Dominika Mareše. Výstava, která přináší téměř 200 obrazů převážně abstraktní povahy, je otevřena denně a potrvá do 30. září.

Foto: archiv autora

Instalované Marešovy obrazy v Kafkově domě.

Článek

Pojetí výstavy stejně jako název Proměny aneb Návrat kondotiéra v sobě nese odkaz na genia loci místa výstavy, odkaz na nejslavnější Kafkovu povídku a uměleckou i životní cestu autora, která ho přivádí zpět na počátek jeho samotné tvorby i nové etapy života.

Výstava představuje ve dvou patrech Kafkova domu 170 děl českého malíře a grafika Dominika Mareše (1972), jež vznikla v období let 2011 - 2015 a v podobě bilance reprezentují jeho umělecký vývoj, stejně jako vývoj autorova vnímání světa v návaznosti na jeho osudové zážitky, zkušenosti a poznání.

Kurátorem výstavy je renomovaný odborník na současné umění Patrik Šimon. Součástí výstavy je i pop-up café-club „Kafkáč“, jehož cílem je oživit a proměnit Kafkův dům nad rámec výstavy a propojit ji s trendy a pulsem měst. V době výstavy nabídne alternativní multikulturní odpočinkový prostor s produkcí řady DJs a další program, který bude vždy aktualizován na www.kafkac.cz.

Expozice ve dvou podlažích Kafkova domu přináší bezmála 200 obrazů převážně abstraktní povahy, malovaných olejem na plátno, ale i na jiné materiály, většinou velkých formátů a několik zajímavých prostorových objektů a soch. „Připadám si jako kondotiér, což byl renesanční válečník, protože, když stojím před prázdným plátnem, čeká mne boj. Těžký jako válka,“ říká Dominik Mareš.  

„Marešovy obrazy jsou záznamem o jeho emocích a pohnutém životě. Díky hlubokým a velmi nepříjemným osobním zkušenostem, jimiž prošel, dosáhl na samé dno svých lidských možností, což významně obohatilo obsahový i formální charakter jeho tvorby. Rozdíl mezi malbou minulosti a tím, co vytváří Dominik Mareš dnes, lze vnímat i v tom, že jeho paleta už není tak brutální a syrová, ale naopak se prozářila pastelovými barvami naděje. Je to vlastně symbolická cesta antického hrdiny, který tragickým osudem dosáhne na vrchol pravdy a poznání. Jeho dílu to přidává významnou hodnotu,“ podotýká kurátor výstavy Patrik Šimon.   

Díla dnes už známého a úspěšného výtvarníka Dominika Mareše jsou zastoupena ve více než 22 sbírkách, objevila se ale i v americkém filmu Wanted. Dominik Mareš měl 22 kolektivních výstav a současná výstava je Marešovou 25. samostatnou autorskou výstavou. Ta je otevřena denně od pondělí do neděle vždy od 10 do 19 hodin a potrvá do 30. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám