Hlavní obsah

K Zelenému čtvrtku podle nové tradice patří zelené pivo

Novinky, Stanislava Dvořáková

Členové Klubu turistů v Ústí nad Orlicí věrní tradici Zeleného čtvrtku vyrazili v předvelikonočním 18. dubnu na kontrolu města se slavnostním přípitkem - zeleným mokem.

Foto: Stanislava Dvořáková

Před restaurantem Chaplin se v 15 hodin sešikovala skupina členů Klubu ústeckých turistů v předepsaném dress code k procházce městem.

Článek

V souladu s tradicí musí být na Zelený čtvrtek vše zelené. Proto i skupina ústeckých turistů se vydala na kontrolu, zda je město dostatečně připravené na nastávající Velikonoce. I samotný předpis dress code pro zúčastněné členy byl nekompromisní, spočívající v nutnosti jedné celé části oblečení v zelené barvě. Při nedodržení se dotyčný mohl jen za zelenou skupinou plížit a ani na zelené pivo neměl nárok.

V patnáct hodin tak od restaurantu Chaplin, který mimo zeleného piva připravil i hráškovou polévku, vyrazila skupina zhruba dvaceti turistů do ulic města nejen na přibližně pětikilometrovou procházku, ale zároveň na tajný výlet za neznámým cílem.

Pozdní termín Velikonoc a letošní brzký nástup jara oblékl město patřičně do zeleně a navíc veškerá prostředí zkrášlil květy všech barev. Příjemná pohoda doplněná spokojenými úsměvy vyvolala vzpomínky na staré zvyky. Předkové na Zelený čtvrtek jedli zelené pokrmy jako zelí, špenát či hrách, aby měli zaručeno po celý rok pevné zdraví.

Stejně tak byla připomenuta křesťanská tradice, na jejímž základě odlétají zvony do Říma a při posledním zazvonění je třeba cinkat penězi, aby se dotyčných osob držely po celý rok.

Do ozvěny jejich cinkotu se pak přimísily přípitky na zdraví poháry piva, ovšem tentokrát v zelené barvě. Jen otázkou zůstal původ této barvy, jejíž recept pivovary tají. Někteří s potutelným výrazem přiznali, že tento jarní mok neslouží jen pro zdraví, ale také k omlazení, a tak nevadí, je-li důvodem meduňka, kopřivy, či jiné plevelné rostliny. Hlavně, že všem chutnalo a cítili se v době svých dvaceti let.

Navíc po tomto občerstvení se všichni těšili domů, kdy pro tentokrát nepohrdnou zeleninovým menu moderní doby - brokolicí, zelenou paprikou nebo i kapustou. Nakonec s jarní náladou a po vyčerpávající procházce přijde k chuti i tento pro nevegetariány méně oblíbený pokrm.

Reklama

Výběr článků

Načítám