Hlavní obsah

K záchraně královského nástroje v Husově sboru v Dobrušce lze přispět adopcí píšťaly

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Projekt záchrany vzácných varhan v Husově sboru v Dobrušce se od letošního roku rozběhl na plné obrátky. "Znovuzrození" královského nástroje podpoří benefičními koncerty špičkoví umělci i dobrušská hudební tělesa, formou adopce jednotlivých píšťal se zapojuje také veřejnost.

Foto: Josef Benedikt

Husův sbor v Dobrušce a varhany (fotomontáž).

Článek

Varhany v Husově sboru v Dobrušce postavila pravděpodobně v roce 1904 renomovanou německou firmou A. Schuster & Sohn Orgelbau ze Zittau. Mají celkem 999 píšťal různé velikosti a délky a pomoc naléhavě potřebuje každá z nich. 

Proto vznikl nápad oslovit veřejnost a podnikatelskou sféru města i regionu a nabídnout za finanční dar tzv. adopci jednotlivých píšťal. Každý, kdo se finančně zapojí, obdrží děkovný grafický list, na němž bude uvedeno jeho jméno, konkrétní píšťala a částka, kterou se na adopci podílí. V případě souhlasu budou jména dárců zveřejněna i v samotném Husově sboru v Dobrušce.

Organizátoři záchrany hlásí, že první své adoptivní rodiče už mají například píšťaly Principal 8´-31.fis1, Bordun 16'-19.fis a Bordun 16´-37.c².    

Záchranu varhan podpoří také špičkoví umělci formou benefičních akcí nazvaných Koncerty pro varhany.

Cyklus začíná v neděli 22. března a výtěžek všech koncertů, do nichž se zapojila i místní tělesa, je opět určen královskému nástroji. Na prvním koncertu vystoupí herec Josef Somr a Jaroslav Tůma (hammerklavier), spolu s nimi Dobrušské žesťové sdružení.  

Projekt pokračuje 24. května, kdy do Dobrušky přijede vynikající kytarista Lubomír Brabec a s ním vystoupí ženský pěvecký sbor Vlasta.

V sobotu 30. května se mohou hudební příznivci těšit na houslistu Václava Hudečka a cembalistu Martina Hrocha. Na tomto koncertě budou návštěvníkům k dispozici varhanáři z firmy Ponča z Krnova, kteří opravu zahájí. Začátky akcí byly stanoveny na 19 hodin. Vstupenky jsou v předprodeji na Informačním centru v Dobrušce.  

Ke Koncertům pro varhany se dodatečně připojila i dobrušská Základní umělecká škola, jejíž žáci v Husově sboru benefičně vystoupí 23. dubna v 17 hodin.  

Vedle toho byly žádosti o příspěvek či grant podány na Církev československou husitskou, město Dobruška, Královéhradecký kraj a několik dalších subjektů, neboť na generální opravu varhan, naplánovanou na období květen až září 2015 je třeba shromáždit 700 tisíc Kč. Zprávy z vedení radnice v Dobrušce hovoří o tom, že například město Dobruška přispěje 50 tisíci Kč.

Organizátoři věří, že se podaří navázat na nadšení z let 1935 - 1936, kdy byl z peněz dárců vybudován Husův sbor. Po osmdesáti letech od této události potřebují stejné nadšení a štědrost lidí unikání varhany "ukryté" v tomto objektu po poválečném převozu ze zdevastovaného kostela v severočeském Rudníku, které bohužel nevydávají královské zvuky, ale zatím téměř půl století chátraly.   

A budoucnost varhan? V případě, že se podaří generální opravu secesních varhan v Husově sboru realizovat, nástroj bude používán při obřadech, dále při koncertech Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka i dalších kulturních akcích. Zároveň bude sloužit jako cvičný a koncertní nástroj pro ZUŠ a další studenty. Ve „hře“ je i možnost nabídnout návštěvníkům a turistům Dobrušky tzv. „turistický varhanní okruh“ s prohlídkou všech tří vzácných nástrojů na území města.           

Reklama

Výběr článků

Načítám