Hlavní obsah

K Vánocům patří betlémy, třeba i ty v Bělé pod Bezdězem

Novinky, Monika Čapková

Předvánoční adventní čas by měl být hlavně časem zastavení ve věčném spěchu, ve kterém žijeme. Ráda bych vás pozvala do míst, kde vládne klid a pohoda Vánoc.

Foto: Monika Čapková
Článek

Místo sice nevelké, o to příjemnější, je k vidění v městě pod hradem Bezděz a to v Bělé. Manželé Kabátníkovi tu otevřeli v roce 2010 svou výstavu papírových betlémů.

Sbírání se věnují od roku 1992. Nyní jejich sbírka čítá téměř 700 exponátů. Největší postavy mají výšku 20 centimetrů a výška nejmenších je uváděna v milimetrech. Vidět tu můžete ovšem i světničku s postavami z oblíbené pohádky Princezna ze mlejna - čertík, vodník a čarodějnice. Ti jsou ve společnosti krojovaných panenek, kterým to moc sluší jako doma.

V rodové tradici pokračuje i dcera Kabátníkových, Kateřina. S nadšením vypráví o postavičkách a zajímavostech, které jsou zde ve velmi milém prostředí ke zhlédnutí. Za zmínku stojí betlém krajový, který pokrývá území Čech a Moravy. Rozlišit jednotlivé kraje lze podle krojů postav. Nachází se zde ovšem i betlém dřevěný či perníkový.

Malá ukázka betlémů bude k vidění i v sobotu 21. prosince od 16 hodin v obci Malá Bělá u Bakova nad Jizerou, v rámci Betlému živého.

Další informace o betlémech v Bělé pod Bezdězem na adrese Na Výsluní 1005 (návštěvníky tu rádi přivítají každý den od 11 do 19 hodin).

Reklama

Výběr článků

Načítám