Hlavní obsah

K testu zimních pneumatik stačí i jediné euro

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního srpna vstoupila v platnost novela č.133/2011 Sb., mimo jiné upravující i povinné použití zimních pneumatik v období od 1. listopadu. Pojišťovny vyřizují tisíce škod, jejichž spolupříčinou je jízda na nevhodných pneumatikách. I ty zimní plní svou roli tehdy, mají-li dostatečně hluboký vzorek.

Foto: HZS Zlínského kraje

Špatný stav pneumatik je spolu s přeceněním řidičského umění jednou z nejčastějších příčin zimních dopravních nehod

Článek

Zimní pneumatiky jsou měkčí a jejich směs společně s příčnými lamelami zaručuje dokonalejší přilnavost. Díky tomu pak lépe zabírají na povrchu vozovky. I v dešti zajišťují podstatně kratší brzdnou dráhu, a jakmile vozovku pokryje sníh a led, tento rozdíl se oproti letním pneumatikám ještě zvětšuje.

"Jakmile klesne teplota pod sedm stupňů Celsia, přestávají letní gumy plnit svoji roli. Ty zimní ji plní s ohledem na styl vaší jízdy a vlastní kvalitu," potvrdil majitel jednoho z prostějovských autoservisů. 

Máte-li pochybnosti o pneumatikách, které chcete obout na disky svého plechového oře, nabízí se jedno rychlé řešení. "Zimní pneumatiky splní svoji roli jenom tehdy, mají-li dostatečně hluboký vzorek. Pokud máte v peněžence jedno zatoulané euro, můžete se s jeho pomocí přesvědčit o tom, zda jsou vaše zimní pneumatiky před nadcházejícími měsíci bezpečné. Obyčejnou jednoeurovou minci vložte mezi lamely na pneumatikách. Pokud bude její zlatý okraj vidět, pak hloubka vzorku nesplňuje předepsané minimum – 4 milimetry," vysvětlil mluvčí pojišťovny Allianz Jan Bálek. 

S přezouváním na zimní pneumatiky vás potrápí i policisté. Zejména v oblastech, proslulých častou změnou počasí, si na řidiče hodlají posvítit. Nejinak tomu bude na Vysočině. Zákon číslo 361/2000 Sb. říká, že v období od 1. listopadu do 31. března v případech, kdy se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, lze užít pouze vozidlo se zimními pneumatikami.

"To znamená, že za slunečného dopoledne vyjedete po suché vozovce na letních pneumatikách, což zákon dovoluje. Odpoledne přijde chumelenice a vy se již svým vozem nemůžete vrátit, protože na silnici to pěkně klouže. Navíc máte štěstí na policejní hlídku, která vám udělila za jízdu na letních pneumatikách pokutu ve výši 2000 korun. Protože vaše vozidlo ohrožuje bezpečnost a plynulost silničního provozu, využila oprávnění zakázat vám další jízdu," informovala Petra Šmídová, tisková mluvčí Policie ČR ve Žďáru nad Sázavou.

Policisté vás právě ochránili od dopravní nehody, která by na těžko sjízdné komunikaci následovala. "Zpráva z takové dopravní nehody putuje na Českou kancelář pojistitelů a vaše pojišťovna má důvod krátit plnění Vaší pojistky. Věřte, že tento důvod ráda využije a střihne vás hodně zkrátka," dodává mluvčí.

Pro zimní pneumatiky platí podle odborníků pravidlo 4x4

4 stejné zimní pneumatiky na voze  

4 zimní sezóny - doba pro použití pneumatik  

4 mm - minimální hloubka dezénu 

4 měsíce v roce - uplatnění pro zimní pneumatiky    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám