Hlavní obsah

K sedmdesátému výročí zavedení trolejbusů vyjde ve Zlíně unikátní publikace

Novinky, Leona Roháčková

Dopravní společnost Zlín - Otrokovice chystá na leden 2014 oslavy 70. výročí zavedení trolejbusové dopravy ve Zlíně. Už nyní začala skupina odborníků a fanoušků městské hromadné dopravy připravovat pamětní publikaci. Podnik žádá veřejnost o pomoc při sběru dokumentů, které mapují provoz autobusů.

Foto: dszo.cz
Článek

Brožura, která vyjde začátkem příštího roku, bude obsahovat historii trolejbusového provozu. Ta byla částečně zpracována v podobné publikaci vydané před deseti lety, bude ale doplněna o události posledního desetiletí.

Autoři chtějí napsat také novou kapitolu o historii autobusů ve zlínské MHD. "Tímto tématem se v minulosti ještě nikdo nezabýval. Nová bude také kapitola o zlínských trolejbusech, které se po vyřazení prodávaly a jezdily další léta u dopravních podniků například v Bulharsku, Rusku, na Ukrajině, nebo dokonce až v Mongolsku," prozradil vedoucí dopravního úseku dopravní společnosti Pavel Nosálek.

Zejména bádání o zlínských městských autobusech se má významným způsobem opírat jak o pátrání v archivech, tak i o prameny poskytnuté pamětníky a širokou veřejností. Dopravní společnost chce v tomto směru oslovit na pravidelném jarním setkání rovněž všechny své bývalé pracovníky-důchodce.

"Obracíme se i na zlínskou veřejnost. Pokud máte jakékoli fotografie, na kterých jsou zachyceny autobusy zlínského dopravního podniku, zejména z období od 70. let zpátky do minulosti, přineste nám je ukázat, abychom si je naskenovali a případně použili při mapování historie autobusového provozu," požádal Nosálek.

Autoři doufají, že by se tak mohlo podařit získat ještě nikde nepublikované záběry a zjistit o zlínských autobusech informace, které žádné oficiální archivy neobsahují. Uvítají i další historické doklady o provozu MHD ve Zlíně a Otrokovicích, staré jízdenky, plánky sítě MHD, jízdní řády a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám