Hlavní obsah

K pramenům módy otevřela dveře Střední škola uměleckoprůmyslová

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 18. ledna Střední průmyslová škola uměleckoprůmyslová v Ústí nad Orlicí umožnila v rámci Dne otevřených dveří prohlídku areálu školy včetně jednotlivých učeben a speciálních dílen.

Foto: Stanislava Dvořáková

Jak vlastně vzniká móda? - Začíná vytvořením návrhu a střihové dokumentace.

Článek

Původní textilní škola je spojena s tradicí textilní výroby v Ústí nad Orlicí, pro kterou připravovala odborníky klasického textilního zaměření. S ukončením činnosti textilních závodů Perla zanikla i poptávka studia oborů tkalcovství a přádelnictví. Nové aktuální uplatnění škola našla od roku 1997, kdy se zařadila mezi umělecké školy a textilní tradici obnovila v oblasti oděvnictví.

Po dobu trvání byla zároveň textilní škola středem kulturního dění ve městě. I po její změně zaměření je veřejnosti známá svými výsledky zásluhou četných výstav maturitních prací studentů, včetně oceněných modelů na mezinárodní soutěži Módní linie mladých v Prešově. A tak podívat se za dveře, kde a jak tyto modely vznikají, se stalo lákavou nabídkou pro celé rodiny i mladé zájemce o studium.

Vedení SŠUP tohoto zajmu využilo uspořádáním Dne otevřených dveří, kdy navíc představilo možnosti a podmínky studia. Škola vyučuje pět uměleckých oborů, z kterých si studenti na základě talentové zkoušky zaměřené na cit pro tvar, barvu, kresbu a všeobecný kulturní rozhled mohou vybrat. Jednotlivé obory vychází z tendence textilní výroby a proto jejich specifičností je uplatnění řemesla, kdy každý absolvent musí umět svůj návrh vyrobit.

V oboru DESIGN ODĚVŮ se jedná stejně o práci s tužkou a barvami jako s jehlou a nůžkami. Nový návrh modelu vzniká na základě seznámení s historií a vývojem odívání, s technologií střihů a modelováním oděvů s použitím zajímavých a netradičních materiálů. V praktických cvičeních na základě teoretických znalostí jsou pak výtvarné nápady realizovány a řemeslně zpracovány do výsledných modelů.

INTERIEROVÝ A TEXTILNÍ DESIGN představuje užitou výtvarnou tvorbu v oblasti oděvního a především bytového textilního designu. Úkolem je prostorové uspořádání bytových doplňků, nábytku, volba barvy, stylu a nálady prostředí z hlediska provozních a estetických funkcí.

GRAFICKÝ DESIGN TISKOVIN zahrnuje tvorbu reklamních a propagačních tiskovin a knižní kulturu.

DESIGN PRODUKTŮ A OBALŮ představuje tvorbu obalů s přihlédnutím, že výrobek je zejména hodnocen podle vzhledu.

UŽITÁ FOTOGRAFIE A MÉDIA se týká fotografické tvorby portrétů, krajiny, dokumentů, reportáží včetně počítačové grafiky a digitálních úprav obrazu.

Dále lze studovat dva průmyslové obory s maturitou a jeden s výučním listem.

REKLAMA A PROPAGACE pro praktickou činnost v oblasti tiskáren na konstrukci obalů a jejich grafické úpravě povrchů.

MECHANIK-SEŘIZOVAČ pro seřizování, kontrolu, obsluhu a údržbu běžných i programově řízených obráběcích strojů a programování CNC strojů.

NÁSTROJAŘ velice žádaný obor na trhu práce s praktickými dovednostmi výroby a montáže nástrojů a pomůcek.

Nabídka prohlídky areálu SŠUP návštěvníkům přinesla nejen přehled možností uplatnění vystudovaných oborů, ale také poznání změn úrovně současného rozvoje oděvnictví i navazujícího průmyslového odvětví.

Reklama

Výběr článků

Načítám