Hlavní obsah

K padesátinám si daroval výstavu

Novinky, Ilona Salajková

Mikulovský výtvarník Karel Provázek si k padesátinám nadělil výstavu. V Městské knihovně Mikulov mají lidé možnost zhlédnout velkorozměrové obrazy, které umělec tvořil v průběhu dvaceti let a jež jsou ukázkou - průřezem jeho vývojových období.

Foto: Ilona Salajková

výtvarník Karel Provázek

Článek

Karel Provázek, kterého znají na Mikulovsku spíš jako zahradníka a návrháře zahrad, překvapil nejen své známé, ale především ty, kteří o jeho umění doposud nevěděli.

K padesátinám si nadělil výstavu svých velkoformátových obrazů, která byla zahájena slavnostní vernisáží. Pozvání přijali jeho přátelé Pavel Jaroň a Roman Krčma, kteří v rockové improvizační show předvedli velké hudební nadání a cit. Jedna z knihovnic podotkla, že se budova otřásala v základech, ale to nic nezměnilo na skutečnosti, že se všichni velmi dobře bavili.

Na šedesát přátel a známých přišlo v průběhu večera shlédnout působivé dílo výtvarníka a mnozí z nich se netajili tím, že neměli tušení, že je Karel Provázek tak nadaný. „Zahrady umí dělat, ale že maluje, to je pro mě šok. Proto jsem se ze zvědavosti přišel podívat. A nelituji,” vyjádřil se jeden z návštěvníků.

Tvorba Karla Provázka je dílem citlivého umělce, který zachycuje realitu v její syrovosti, s osobitým přístupem k životním fázím a je zde zjevný cit pro detail. Z obrazů vystupují emotivní vztahy a reakce na svět jako takový, se všemi jeho aspekty.

„Chtělo to kus odvahy vyjít s kůží na trh, jsme rádi, že jsme mohli tuto výstavu zrealizovat,” uvádí vedoucí knihovny a dodává: „Vsadili jsme na místního autora a udělali jsme dobře.”

Do knihovny neustále přicházejí návštěvníci, kteří chtějí shlédnout Provázkovy obrazy. Výstava je přístupná v otevírací době knihovny nebo po domluvě do 7. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám