Hlavní obsah

K okružní cestě brdskými lesy může patřit i pátrání po keškách

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud jsme vyznavači tohoto nenáročného a zajímavého rekreačního sportovního odvětví, zveme vás na následující výlet. Po prostudování okolí v geocachingových mapách jsem určil další směr hledání a vlastní trasy a to tak, aby byl možný návrat zpět na výchozí vlakovou zastávku. Výběr proběhl také s ohledem na zajímavá místa na trase.

Foto: Jiří Cysař

U studánek místo jedné z keší

Článek

Východiskem je malebná středočeská vesnička Všeradice, kde na účastníky čekají první dva lehké úlovky a to ve dvou nově postavených restauračních zařízeních nalézajících se na opačných koncích obce.

Geocaching  je hra na pomezí sportu a turistiky, která spočívá v použití navigačního systému GPS při hledání skryté schránky nazývané cache (v češtině psáno i keš), o níž jsou známy její zeměpisné souřadnice. Při hledání se používají turistické přijímače GPS. Člověk zabývající se geocachingem bývá označován slovem geocacher, česky též geokačer nebo prostě kačer. Po objevení cache, zapsání se do logbooku a případné výměně obsahu, ji nálezce opět uschová a zamaskuje.

Zde nám odlov keší mohou komplikovat tzv. mudlové, kterých se zde nalézá po většinu dne velké množství. A tak po úspěšném odlovu vyrážíme směrem k pět kilometrů vzdálenému vrcholu Stožec, kde nás očekává další keška.

Geomudla, obvykle pouze zkráceně mudla (mn. č. mudlové) je slovo, jímž jsou ve vztahu ke geocachingu běžně označováni ne-geocacheři, zejména pak nezasvěcené osoby, vyskytující se v okolí při hledání cache. ("Musel jsem s vyjmutím cache počkat asi čtvrt hodiny, než mudlové odešli.").

Jdeme buď po asfaltové cestě a po modré turistické značce, nebo s pomocí navigace při vstupu do lesa podstatně kratší, leč namáhavější cestou lesem. Na ní nalezneme trampské tábořiště s menším přírodním jezírkem a podél potoka vystoupáme do 600 m. n. m., kde se nalézá kousek od turistického posezení keška Stožec. Při odlovu této keše se nemusíme obávat, že budeme spatřeni, jelikož se nalézá dost daleko od turistických tras.  

Zde si můžeme po úspěšném odlovu posedět a občerstvit se a vydat se k dnešní naší poslední keši, a to ke Knížecím studánkám. Od turistického rozcestníku se vydáme po zelené turistické značce a po zhruba dvou kilometrech se nalézáme v místě, kde je velká myslivna a zde nalezneme kešku u místní studánky.

Pokud jsme pozorně hledali, máme již zapsány čtyři keše, což je na jeden výlet docela dost, a tak zde geocatchingový výlet zakončíme. Dále pokračujeme již jako turisté a to nejdříve kousek po žluté značce po široké asfaltové silnici v místě, kde značka odbočuje do lesa, my dále pokračujeme a to až do míst, kde narazíme na modrou turistickou značku, po které se vrátíme na Stožec a odtud zpět do Všeradic.

Celý tento geocatchingový výlet je zhruba 15 km dlouhý, pokud pozorně čteme popisy keší, můžeme ho zvládnout zhruba za čtyři a půl hodiny, počítáme-li minimální čas hledání pro zkušeného geocatchistu. Pro začátečníky je třeba brát v úvahu delší čas na hledání kešek, a proto se výlet někdy může protáhnout na podstatně delší čas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám