Hlavní obsah

K největšímu pískovcovému skalnímu městu moravské části Karpat kdysi patřil hrad

Novinky, Dušan Jurek

Projděte se přírodou s trochou adrenalinu a poznejte největší pískovcové skalní město moravské části Karpat. Vítejte v Pulčínských skalách.

Foto: Dušan Jurek

Pulčínské skály,Zámčisko

Článek

Pulčínské skály, součást NPR Pulčín - Hradisko (773 m. n. m.) najdeme v jihozápadní části masívu Javorníků v katastru obce Francová Lhota, přesněji v její části Pulčín.

Jsou tvořeny seskupením několika pískovcových skal - na jihu Zámčisko, západně ležících Pět kostelů, Izby na vrcholu Hradisko, a vytváří tak největší pískovcové skalní město moravské části Karpat. Od Vizovických vrchů je odděluje údolí říčky Senice, pramenící pod vrcholem 9 km vzdálené Makyty (923 m. n. m.).

Některé s význačných skalních útvarů dostaly svá jména. Na úpatí skalního masívu Zámčisko se potkáte se skálou zvanou Trtol s výrazným převisem pojmenovaným Nos. Další skály se jménem jsou Ludmilina skála a Zkamenělý - Zbojnický - kostel. Pojmenování skal romantickými jmény je památkou na rozvoj trampingu na Valašsku. Jednou ze smutných vzpomínek na tramping je pamětní deska trampů zabitých za druhé světové války.

NPR se staly Pulčínské skály v roce 1989 s cílem chránit rozsáhlé skalní stěny, kamenné moře a pseudokrasové jevy před nemalými počty návštěvníků. Byly vybudovány zábrany ohraničující turistické chodníky a zpevněná cesta v nestabilním pískovcovém podkladu.

Pulčínské skály mají také svou historickou minulost. Na masívu Zámčisko stával v minulosti malý skalní hrad s posádkou, který měl za úkol chránit obchodní stezku procházející údolím řeky Senice. Jeho posádka se však začala časem sama věnovat loupežnictví a okrádání pocestných. Jako všichni lapkové skončili i tito na šibenici a hrad byl v 16. století rozbořen. Zůstaly z něj jej otvory pro uchycení dřevěné konstrukce a ve skále vytesané schody.

Jak se na Pulčínské skály dostaneme?

Ke skalním masívům vedou dvě turistické trasy KČT. Na modrou značku doprovázenou NS Javornický hřeben se můžete napojit u motorestu Čertovy skály a proti proudu Pulčínského potoka dojít až k úpatí Zámčiska k rozcestníku Pulčínské skály a dále žleby mezi pískovcovými lavicemi vystoupat k vrcholu tohoto skalního útvaru s nádherným výhledem na Pulčín a s vrcholovou knihou. U rozcestníku pod Hradiskem se spojíte s červenou značkou a zamířite k samotnému vrcholu Hradisko.

Druhá trasa, značená červenou značkou KČT, vychází z obce Pulčín od autobusové zastávky, rozcestníku a restaurace. Dorazíte po ní k rozcestníku Pulčínské skály. Odtud červená značka pokračuje kolem studánek Dobrodějka a Studánky Svatopluka Čecha k dalšímu z rozcestníků tentokráte Pod Hradiskem. Červenou trasu lze doporučit těm, kdo si netroufají na výstup skalním žlebem, ale přesto nechtějí o zážitky s poznáním skalního města přijít.

Ti, kdo se rozhodnou pro delší turistický výšlap, mohou z Hradiska pokračovat po obou značkách a NS na vrchol Makyty a odtud se vrátit do Střelné nebo Francovy Lhoty. Záleží jen na vaši fyzické zdatnosti a času, který chcete této kouzelné části Moravy věnovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám