Hlavní obsah

K narození levhartích dvojčat v brněnské zoo gratuloval i koordinátor

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Levhart cejlonský je doma na Cejlonu, tedy na Srí Lance, kde tvoří vrchol potravního řetězce. Je tak největší kočkovitou šelmou a dokáže zabít i dospělého buvola. V přírodě se jeho počet odhaduje na 700 - 950 jedinců, v zoologických zahradách je jich 60. Teď už 62, dva se narodili v Brně.

Foto: Zoo Brno

Až osmdesátikilová šelma vyroste z dnešního dvoukilového mláděte

Článek

Dvojčata přišla na svět 21. listopadu 2017 a dlouho se nevědělo, jakého jsou pohlaví. Po veterinární prohlídce už to známo je. Matce Nayaně se narodila samička o hmotnosti 2,1 kilogramu a sameček vážící 2,18 kilogramu.

Mláďata dostala vitamíny, byla očipována a prošla odčervením. Obě malé šelmy jsou zatím s matkou v uzavřené ubikaci. Ven se podívají pravděpodobně až na jaře, když se oteplí.

Levhart cejlonský je vzácné zvíře a ještě vzácnější je jeho odchov. Však vedení zoo také gratuloval i koordinátor Evropského záchovného chovu. Šelma dorůstá 170 centimetrů délky, ocas 100 a výšky v kohoutku dosahuje 50 až 70 centimetrů. V dospělosti váží 50 kilogramů samice, 80 kilogramů samec.

Reklama

Výběr článků

Načítám