Hlavní obsah

K lipenským atrakcím patří i návštěva přehradní hráze

Novinky, Jiří Cysař

Při návštěvě městečka Lipno nad Vltavou na první pohled nás upoutá rozmanitá rekreační zástavba a na vrcholu kopce věž nově vybudované atrakce v korunách stromů. Mnoho turistů považuje právě toto místo za nejzajímavější z nabídky lokality u lipenské přírodní hráze poskytnout.

Foto: Jana Bečková

Elektrárna vrchní část

Článek

Podle názoru autora těchto řádků jednou z největších atrakcí této lokality je návštěva přehradní hráze s výkladem o stavbě a provozu první přehrady z vltavské kaskády.

Asi 200 metrů pod přehradní hrází je vstup do budovy elektrárny, kde pořádá správce elektrárny ČEZ pravidelné hodinové prohlídky s odborným výkladem. Jelikož je kapacita míst v přednáškové místnosti omezena, je dobré být zde včas.

Celá prohlídka je složena ze tří částí: nejdřív se návštěvníci seznámí s historií lipenské přehrady - byla budována v 50. letech minulého století, provoz elektrárny Lipno I byl zahájen v roce 1959. Již v 19. století v roce 1892 existovala první studie - tehdy se narodil návrh vybudovat nádrže u Frymburku a u Želnavy. V roce 1931 byla vypracována druhá studie, která již navrhovala umístění ve stejné lokalitě jako nyní.

Velice nás překvapily parametry stavby. Ne tolik šířka hráze (296 m), ani výška, která činí 25 metrů, ale její hloubka 160 metrů pod úrovní terénu. Samotná elektrárna je složena ze dvou Francisových turbín umístěných v hloubce 160 metrů pod zemí v kaverně vybudované v žulovém podloží. Vede k ní 220 metrů dlouhý provozní výtah.

I další parametry jsou unikátní: plocha 4870 hektarů činí Lipno největším umělým jezerem v České republice, nadmořská výška je 726 m n. m., objem vody 309 miliónů metrů krychlových. Délka vzdutí je 44 km. Nedílnou součástí, bez níž by nemohlo existovat Lipno I, je Lipno II, jelikož tato podstatně menší přehradní nádrž reguluje tok Vltavy. Do druhé přehradní nádrže je voda přiváděna tunelem o průměru 7,5 metru a o délce 3,6 kilometrů.

Další částí odborného výkladu je ukázka z nainstalovaných kamer z obou vodních děl, kde je možné v přímém přenosu zhlédnout, co se v elektrárnách právě děje. Jelikož je zde provoz automatizovaný a na správu přehradní hráze Lipno I stačí pouze jeden člověk (druhá přehrada je plně automatizovaná), neměli bychom v prostorách nikoho vidět. Měli jsme ale štěstí, protože právě probíhá generální oprava jedné z turbín, takže jsme sledovali v přímém přenosu, jak probíhá oprava prováděná pracovníky odborné firmy. I délka opravy, která činí jeden rok, je úctyhodná.

Poté následoval dokumentární film o výstavbě díla a také o dalších plánech na stavby vodních děl na toku Vltavy, což bylo opět překvapující, neboť bylo vytipováno asi kolem deseti lokalit. Po zhlédnutí filmu jsme se mohli podívat do výstavního sálu s modelem přehrady a panely, které popisovaly výstavbu elektrárny a její umístění v přírodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám