Hlavní obsah

K jakým účelům sloužil Keltům Obří hrad na Šumavě, je zahaleno tajemstvím

Novinky, Jan Kaše

Obří hrad na Šumavě, nejvýše položené pravěké hradiště v Čechách, jehož počátky sahají pravděpodobně až do 6. století př. Kr., je zahalen velkým tajemstvím.

Foto: Jan Kaše

Brána - sloužila ke vstupu do napřirozeného světa?

Článek

Šumavská hora Valy poblíž Kašperských Hor, na které se Obří hrad nachází, dosahuje výšky 1010 m. n. m. a je obtížně přístupná. Toto místo si vybrali Keltové a vybudovali zde opevněné sídlo, o jehož skutečném účelu se do dnešní doby spekuluje.

Posvátná Šumava

„Pro keltské a ještě starší osídlení střední Evropy byla Šumava a její okolí významným územím a to zdaleka ne pro zlato a stříbro. Tehdejší lidé tu hledali a nacházeli místa vhodná pro svá mystéria, uchování zdraví a tělesné síly. Zde prosili jejich druidi o radu, o zjevení budoucích věcí, příznivé počasí a ochranu v době válek," uvádí  Pavel Kozák v knize Tajemná místa Pošumaví.  

Mohl tedy Obří hrad sloužit i k těmto účelům? Takovou hypotézu by podporoval fakt, že v této lokalitě nebyly při archeologických průzkumech nálezeny žádné mince, zbraně, nádoby či jiné artefakty.  

Tajemné bytosti?  

Vysoká nadmořská výška a nepříznivé klimatické podmínky (dlouhá zima) přiživují domněnku, že Obří hrad nebyl nikdy trvale osídlen. Navíc neleží poblíž žádné tehdejší osady ani stezky.

„Tradované pověsti mluví o tom, že zde kdysi žili podivní obři, kteří se chovali k okolnímu obyvatelstvu velice podivně - když za nimi například přišel jeden jejich věřitel pro celkem nízkou částku, shodili ho nejprve z hradeb a pak za ním hodili hroudu zlata,“ uvádí autoři  knihy Skrytá česká historie.

Rituály?

Hradiště bylo dokonale opevněno a dochovala se i kamenná brána, která mohla sloužit jako vstup do místa, ze kterého bylo možné uskutečnit spojení s nadpřirozeným světem. Je zajímavé, že na akropoli (nejvýše položeném místě) se nachází kamenný stolec, rozměrově i tvarem připomínající lidské tělo. Byl určen pro obětní nebo jiný rituál?

Jednoznačná odpověď zatím neexistuje. Nezbývá, než se nechat unášet legendami a pověstmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám