Hlavní obsah

K akci Noc kostelů se připojili také ve Vamberku

Novinky, Dana Ehlová

Nejstarší architektonická památka Vamberka - kostel svaté Barbory - se v pátek otevřel veřejnosti v rámci Noci kostelů, pořádané v celém Česku. Spolu s touto vzácnou barokní památkou byla po mnoha letech zpřístupněna také hrobka manželů Lützowových.

Foto: Dana Ehlová

Pan farář Mára vítá účastníky Noci kostelů ve Vamberku.

Článek

Pro návštěvníky, jichž nepřišlo rozhodně málo, byl připraven zajímavý program, který uvedl vamberecký farář Jiří Mára. Potom zazněla hudba a zpěv v podání místního chrámového sboru - mezi krásnými skladbami nechybělo Ave Maria nebo Andante od J. S. Bacha.

Nejzajímavější fakta z historie kostela sv. Barbory, přilehlého hřbitova, hrobky Lützowových nebo života Františka Lützowa a jeho ženy Anny přednesl Miroslav Berger.

Účastníci Noci kostelů ve Vamberku se tak dozvěděli, že kostel sv. Barbory byl postaven v roce 1697 a je nestarší architektonickou památkou ve Vamberku. Postavil ho tehdejší majitel panství Jan Adam Záruba z Hostiřan, jehož manželka byla Barbora, a proto je zasvěcen patronce havířů a dělostřelců. Je čistě barokní s původní výzdobou. Zvláštností interiéru kostela je mechanický betlém, který sestrojil vamberecký krupař František Neuman koncem 19. století. Se svým zetěm, jenž dělal mechaniku, jej každý rok stavěl ve svém obchodě. Po jeho smrti v roce 1954 získal betlém od rodiny farář Sedlařík s tím, že bude umístěn v kostele. Před 15 lety byl kostel vykraden a a zloděj odnesl téměř veškeré figurky, zůstalo jen pár oveček.

Na přilehlém starém hřbitově se mimo jiné nachází hrobka rodiny pražského nakladatele Vilímka, rodem z Vamberka nebo loutkáře Kopeckého, která tady má dva hroby. Manželé František a Anna Lützowovi, do jejichž hrobky se mohli zájemci podívat, byli od roku 1861 majiteli zdejšího velkostatku. František byl šlechtic, historik a diplomat, velký propagátor českých dějin a literatury v Anglii a ve Spojených státech.      

Po zajímavých informacích přišla na řadu ukázka zpívané májové pobožnosti. A pak se zájemci mohli vydat na prohlídku celého kostela a hrobky manželů Lützowových. Zástupci farnosti nabídli všem malé dárky, mezi nimiž nechyběly například oplatky, vyrobené jako upomínka na 300 let dalšího vambereckého kostela sv. Prokopa.          

A jak vnímá význam Noci kostelů jeden z organizátorů akce ve Vamberku - Miroslav Berger? „Určitě je důležité otevřít kostely veřejnosti. Dříve byly otevřeny běžně, kdokoliv mohl přijít se pomodlit nebo se jen podívat, spočinout. Bohužel doba je taková, že musí být zavřeny a to je špatné. Takže alespoň takto jednou za rok je to určitě potřebná věc, a jak je vidět, zájem veřejnosti to potvrzuje.“   

Jeho slova potvrdila i Renata Čížková, která do kostela běžně nechodí: „Kostely na mě působí svou akustikou. Když znějí hudební nástroje, tak je to kouzelné. Aspoň pro mě je to zážitek.“ A na otázku, co ji přivedlo právě v tento den do kostela, odpověděla: „Taková možnost je málokdy k vidění. Historie z toho čiší a je to zajímavé.“

Reklama

Výběr článků

Načítám