Hlavní obsah

Jubilejní projekt v Přerově vrcholí vydáním publikace 100letá Republika. Příběh jednoho města

Novinky, Romana Nitková

V neděli 28. října v rámci oslav 100 let od vyhlášení samostatného Československa se v přerovském muzeu uskutečnil slavnostní křest nové publikace autora Mgr. Petra Sehnálka, kurátora a historika Muzea Komenského v Přerově.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Publikace 100letá Republika. Příběh jednoho města 1918-1992

Článek

Muzeum Komenského v Přerově ve spolupráci se Statutárním městem Přerov organizačně zastřešili jubilejní projekt s názvem 100letá Republika, v rámci něhož se v letošním roce uskutečnila a uskuteční celá řada sportovních, kulturních, společenských i vzdělávacích akcí jako součást důstojných oslav významného výročí.

Ústředním bodem rozsáhlého projektu, jehož autory jsou Mgr. Kristína Sehnálková a Mgr. Petr Sehnálek, je celoroční stejnojmenná výstava přerovského muzea. Hlavním cílem projektu bylo zapojit do něj co nejširší a nejpestřejší škálu dobrovolných zájemců, připomenout zmíněné výročí a důstojně ho oslavit prostřednictvím pořádání řady rozmanitých akcí, často vzešlých z vlastní iniciativy jednotlivých institucí či osob.  

Nejenže vznikly akce zcela nové (např. Benátská noc na Bečvě, Den matek, literární soutěž Stoletá republika v povídkách, Filmové osmičky v kině Hvězda, výstavy v obou městských galeriích, řada přednášek a besed), ale ty stávající, tradiční, se rovněž často nesly v duchu tohoto výročí (např. reprezentační ples města Přerova, ples Meopty, Svatovavřinecké hody).

Kromě muzea Komenského v Přerově, Statutárního města Přerov a jeho příspěvkových organizací se tak do projektu zapojila řada dalších přerovských organizací a institucí, regionálních médií, velkých podniků, živnostníků a obchodníků, rozmanitých spolků a jednotlivců. Těm všem patří velké poděkování za podporu této myšlenky a spolupráci na její realizaci.

Publikace má být trvalou upomínkou a završením oslav 100. výročí vzniku samostatné Československé republiky v Přerově v roce 2018. Je nejen shrnutím celého zmíněného výstavního projektu, ale vlastně i stručným přehledem přerovských dějin v letech 1918–1992.

Naleznete v ní nejen upravené texty z výstavních panelů, přibližující historii města i širší politické a společenské souvislosti, ale také řadu zajímavých dobových fotografií ze sbírky přerovského muzea, dalších institucí a organizací a od soukromých sběratelů. Autor věří, že se publikace bude čtenářům líbit a stane se jejich častou společnicí při návratech do minulosti našeho města. Publikaci 100letá Republika. Příběh jednoho města (1918-1992) je možné zakoupit v pokladně přerovského zámku.

Stejnojmenná výstava, kterou publikace doplňuje bude vzhledem k velkému zájmu návštěvníků prodloužena až do 30. prosince. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám