Hlavní obsah

Jubilejní Pardubické hudební jaro oslaví vznik Československa i výročí Leoše Janáčka

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 4. března bude ve Východočeském divadle v Pardubicích zahájen již 40. ročník festivalu Pardubické hudební jaro. Letošní přehlídka je však významná nejen svým kulatým výročím, významných jubileí si připomene mnohem více.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

V neděli 4. března bude ve Východočeském divadle v Pardubicích zahájen již 40. ročník festivalu Pardubické hudební jaro.

Článek

Kromě toho, že své 40. narozeniny oslaví samotné Pardubické hudební jaro, připomene festival také významných 100 let od vzniku Československé republiky.

Mimořádné výročí si zasluhuje mimořádný projekt, a proto organizátoři připravili zatím největší projekt v historii. Stane se jím provedení cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany v podání České filharmonie s dirigentem Petrem Altrichtem ve středu 14. března v Tipsport arena Pardubice.

Velmi zajímavé je, že naposledy zazněla v Pardubicích Má vlast s Českou filharmonií přesně před padesáti lety, tedy v roce 1968, a to po vstupu okupačních vojsk. Jednalo se prý tehdy o velmi emotivní zážitek!

Výročí vzniku Československa připomene přitom Pardubické hudební jaro hned ve svém úvodu. V neděli 4. března je ve Východočeském divadle na programu Smetanova Libuše v podání operního souboru divadla J. K. Tyla Plzeň s dirigentem Oliverem Dohnányi a sopranistkou Evou Urbanovou v hlavní roli. Na závěr festivalu, 6. května, pak zazní v Sukově síni Domu hudby Dvořákovy Slovanské tance s Filharmonií Brno a dirigentem Petrem Vronským.

Dalším výročím, na které letos PHJ upozorní, je devadesát let od úmrtí Leoše Janáčka. Opět se tak stane v Sukově síni Domu hudby, kde vystoupí Janáčkův komorní orchestr Ostrava s vynikajícím mladým klavíristou Matyášem Novákem. V Divadle Karla Pippicha v Chrudimi se pak mohou posluchači těšit na skladatelovu Lišku Bystroušku a v Rytířském sále pardubického zámku na jeho komorní díla v podání Vlachova kvarteta Praha.

Umělecký ředitel a dramaturg Mgr. Josef Krečmer nezapomíná při sestavování programu ani na vyznavače opery či baletu. Protože na východě Čech není stálá operní nebo baletní scéna, nabízí festival v posledních letech i tyto žánry. Kromě již zmíněné Libuše a Lišky Bystroušky to letos bude Verdiho Rigoletto v Divadle Karla Pippicha v Chrudimi a balet P. I. Čajkovského Spící krasavice ve Východočeském divadle.

A zahraniční umělci? Ani ti tradičně nemohou chybět. V Sukově síni Domu hudby se uskuteční koncert světoznámého violoncellisty - charismatického Mischy Maiského, v Rytířském sálu zámku se představí vynikající francouzský barokní soubor Les Folies Francoises z Versailles. Světově proslulý barytonista Adam Plachetka, sólista Vídeňské státní opery a Metropolitní opery v New Yorku vystoupí na koncertu „HOMMAGE À HÄNDEL“ se svou chotí, přední českou sopranistkou Kateřinou Kněžíkovou, komorním souborem Barocco sempre giovane, trumpetistou Markem Zvolánkem a dirigentem a cembalistou Vojtěchem Spurným.

Hudební příznivci uslyší i vokální seskupení - v Rytířském sále zámku stylově soubor Octopus Pragensis s renesanční hudbou, v kostele sv. Bartoloměje Gentlemen Singers. Vybočením z žánru klasické hudby bude koncert známého seskupení 4TET s Jiřím Kornem v Kongresovém centru Atrium Paláce Pardubice a na zimním stadionu v Chrudimi.

Až se v neděli 6. května nachýlí jubilejní Pardubické hudební jaro k úplnému závěru, bude mít za sebou dvacet pět akcí, které jistě nadchly příznivce krásné hudby v Pardubicích, Chrudimi, Přelouči, Vysokém Mýtě, Sezemicích, Hlinsku, Heřmanově Městci, Kameničkách a ve Žďáru nad Sázavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám