Hlavní obsah

Jubilejní 20. ročník turistického pochodu Hledání Stromoucha nabídl řadu překvapení

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sbor pro záchranu hradu Lanšperka připravil na sobotu 7. března již 20. ročník jarního pochodu spojeného s hledáním tradičního skřítka Stromoucha, který je bájným ochráncem hradu Lanšperka.

Foto: Stanislava Dvořáková

Kudy, kam, kde ten Stromouch úkryt má?

Článek

Lanšperk byl původně královský hrad a typově patří k bezvěžovým hradům s tzv. plášťovou zdí. Vznikl ve 2. třetině 13. století za vlády Přemysla Otakara II. jako správní centrum nově osídlovaného podhorského kraje. Svůj význam ztratil v 16. století, kdy byla správa přesunuta do Lanškrouna, od 17. století je uváděn již jako pustý.

Lanšperk leží v malebné krajině Podorlicka a je křižovatkou turistických tras a je také napojen na síť desítek kilometrů cyklostezek, vedoucích do Ústí nad Orlicí, Chocně, Letohradu a České Třebové.

Hradní zřícenina je celoročně volně přístupná a je oblíbeným cílem výletníků. Z přistavěné plošiny je nádherný výhled do údolí řeky Tiché Orlice, na hřeben Orlických hor i jejich zvlněné podhůří.

Vlastníkem hradu je v současné době obec Dolní Dobrouč. O záchranu hradu a jeho důstojné a účelné využití se snaží občanské sdružení Sbor pro záchranu hradu Lanšperka. Za tímto účelem je pořádána řada akcí, kdy prvnímu jarnímu pochodu byla přisouzena postavička z Pohádek lanšperského hradu od autorů Radima Duška, Libora Kubišty a Petra Žitného, a to lesní skřítek Stromouch, který chrání les a bydlí na hradě. I jeho podoba je dílem ilustrátorky této knihy Stanislavy Pecháčkové.

Akce březnového pochodu s pohádkovým námětem získala velkou oblibu, a tak letošní rok se stal oslavou 20. výročí konání s přítomností 267 účastníků.

Nejoblíbenější vycházkovou trasu 10 km absolvovalo 107 rodinných příslušníků včetně čtyřnohých mazlíčků, kdy nejmladší účastnicí se stala půlroční holčička, na 15 km s prohlídkou historických památek se vydalo 85 zájemců a na trasy se zápisem zdolaných kilometrů do pochodového deníčku na 25 km 21 sportovců, na 35 km 6 vytrvalců a 50 km 9 borců.

Překvapením od pořadatelů Libora a Marie Kubištových a Evy Biedermanové pak bylo vytyčení nové jubilejní trasy o délce 20 km. 39 účastníkům se tak naskytla možnost užít si jeden z nejkrásnějších výletů do okolí, který vede přes Lanšperk k areálu Horákovy kaple, kde dalším překvapením byla výstava z historie pochodů a venkovní pozdrav v podobě rozkvetlých bledulí.

Příjemným překvapením tentokrát pro pořadatele bylo oznámení, že si oslavu 20. výročí Hledání Stromoucha spojila rodina s oslavou 80. výročí narozenin maminky, na kterou přijela i dcera z Ameriky.

I když sluníčko téměř nevykouklo z tmavých mraků, všichni účastníci byli s výletem spokojeni. A to je ještě čekala pohodová atmosféra společné besedy, účastnické listy, turistické vizitky, zelená klíčenka se Stromouchem, tradiční perníček s otiskem postavičky Stromoucha a především pozvání na akci Lanšperským panstvím, která se uskuteční 27. června a její součástí bude tříkilometrová trasa pro děti, 12, 20 a 40 km pro turisty a cykloorientační soutěž.

Reklama

Výběr článků

Načítám