Hlavní obsah

Josefovské pálení čarodějnic přilákalo přes dvě stovky diváků

Novinky, Václav Mikeš

Ani v letošním roce nezůstala obec Josefov na Sokolovsku bez tradičního pálení čarodějnic. A tak se posledního dubnového večera více než 200 účastníků dobře bavilo při sledování programu a hudby.

Foto: Václav Mikeš

Už hoří!

Článek

Akce se letos ujal spolek Hartenberg s pomocí místních občanů a spolku Josefky a za finančního příspěvku potomků místní rodiny Štefflových. Krátce po šesté hodině odpolední se na náves zaplnila dětskými čaroději a čarodějnicemi. Po stavění májky už na diváky čekal bohatý program.

Nejprve, jak už je v Josefově tradicí, bylo potřeba se vyrovnat s hříšnicemi. Obviněné byly tři místní hříšnice. Při soudu, na popud místního mnicha vyšlo najevo, že za vším je místní majitelka panství Hartenberg. A vrchnost, tak jak je v naší zemi obvyklé, není možné potrestat. Takže paní se u vrchního inkvizitora, tento den velmi vytíženého a spěchajícího, snadno vykoupila.

A přišel čas pro děti. Dětské soutěže zaujaly děti na přilehlé louce. Se soumrakem zaplála i hranice a už se konalo vyhodnocení masek. U dětí to bylo jako obvykle těžké rozhodování, ale komise to nakonec zvládla bez protestů. Jednoduché to měla u dospělých - jediná účastnice měla vítězství jisté.

Velkým úspěchem a překvapením bylo i vystoupení místních občanů, kteří ve velmi krátké době nastudovali taneční číslo motivované známými filmy - úspěch měli především Ivánek a Nastěnka. Ale zaujal i kankán, místní družstevnice a Kroupata.

V nastalém večeru se šašek proměnil v dravce a v působivé ohnivé show zaujal přítomné diváky. A pak už jen hudba a tanec. V Josefově velmi oblíbená skupina HOW-WADA hrála k akcím a především k tanci dlouho do noci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám