Hlavní obsah

Již šest let nepřetržitě. Z kusu starého dřeva drahocenným klenotem

Novinky, Jana Schmiedtová

Už pošesté se na zámku Slavkov – Austerlitz otevřou dveře návštěvníkům, které zajímají techniky a taje restaurování umělecko-řemeslných památek. I letos budou studenti Vyšší odborné školy restaurátorské pracovat v prostorách zámeckých koníren, a to před zraky návštěvníků.

Foto: Jana Schmiedtová
Článek

Celá akce si za úkol bere přiblížit široké veřejnosti restaurování jako obor, který vrací historickým předmětům jejich někdejší lesk a slávu. Návštěvníci se přímo na zámku mohou seznámit s technikami jako jsou restaurátorské průzkumy pomocí UV světla, mikroskopie nebo šelakové politury. Že nevíte, o co jde? Nevadí, otázky jsou na místě nejen povoleny, ale i zcela žádoucí.

V tomto roce se restaurátorům, kterými jsou studenti, jenž si na Slavkově plní odbornou praxi, pod ruce dostanou cenné předměty ze zámeckého mobiliáře. Půjde o historizující příborník s řezbovanými prvky a ořechový jídelní stůl.

V uplynulých letech projektu restaurátoři vrátili původní podobu již více než desítce cenných historických předmětů v hodnotě stovek tisíc korun. Za všechny například psacímu stolu posledního majitele zámku a významného českého vlastence Václava Kounice, barokní truhle, které byla zřejmě svatební darem pro novomanžele Josefínu a Václava Kounicovi, dvěma stolkům z pozůstalosti hraběte Kounice, stojacím biedermeierovským hodinám, které na jediné natažení vydrží jít celý rok.

A také vyřezávané lavici – u té objevili studenti v depozitáři ztracené masivní nohy – hlavě krejčovské figuríny, druhorokovému manžetníku s mimořádně krásnými porcelánovými miniaturami, trojnohému květinovému stolku z majetku rodu Kouniců a hned několika kouskům historické keramiky nejen z Vyškovska. Autor projektu Radek Ryšánek dodává: „Zámek Slavkov – Austerlitz nemá v rozpočtu dostatek peněz na to, aby si mohl dovolit zaplatit nákladné restaurátorské práce, stojí příliš. Krom toho se Slavkovské restaurování za šest let svého trvání stalo jednou z nejoblíbenějších akcí, které během sezóny nabízí zámek návštěvníkům. Jde o zajímavou nadstavbu – nejenom, že se lidem ukazují historické skvosty, restaurátoři jim navrch ukáží i to, kolik práce dá je znovu přivést k životu.“

Slavkovské restaurování je akce jako stvořená pro všechny nadšence do historie. Populárně naučnou formou se během ní mají šanci dotknout časů minulých. Unikátní akce Slavkovské restaurování 2017 se dělí na dvě části, které oddělují letní prázdniny. První část bude od 9. května do 3. června, druhá pak od 5. do 30. září 2016.

Slavkovské restaurování je společným projektem zámku Slavkov – Austerlitz (www.zamek-slavkov.cz), restaurátorského ateliéru RR (www.atelier.rysanek.cz) a Vyšší odborné školy restaurátorské v Brně (www.vosrbrno.cz). Podrobnosti o akci se dozvíte na sociální síti facebook:http://www.facebook.com/SlavkovskeRestaurovani.

Reklama

Výběr článků

Načítám