Hlavní obsah

Již potřinácté se v Habartově vyráběla velikonoční dekorace

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 8. dubna patřil společenský sál Městského kulturního střediska v Habartově na tři hodiny "Velikonočnímu vyrábění", které již třináct let po sobě pořádá Dům dětí a mládeže, a které je po celá léta mezi návštěvníky velmi oblíbené, neboť nabízí pestrou paletu výtvarných technik

Foto: Aleš Plevka

Ředitelka DDM Jana Chalupská (vlevo) se ihned po krátkém zahájení akce stala sama jednou z instruktorek

Článek

Pracovnice DDM Habartov Jana Chalupská a Iva Dobošová společnými silami a s pomocí více jak desítky dobrovolníků připravily různorodou nabídku výroby svátečních dekorací a zdobení vyfouklých vajíček. V sále bylo přichystáno celkem čtrnáct stanovišť, u nichž mohly šikovné děti zasednout a dát vzniknout pestrobarevným výtvorům.

Část výrobních postupů je nabízena v podstatě opakovaně a  každoročně, ale pokaždé se organizátorky snaží přijít samozřejmě také s něčím novým. Stálicemi mezi zdobením jsou dozajista technika vrtání vajíček, zdobení roztavenými voskovkami či drátkování. Své tradiční místo má na tomto rukodělném workshopu i paličkování krajek nebo jednoduchý velikonoční testík, za jehož správné vyplnění obdržely děti lízátko.

Mezi použitými materiály jednoznačně vítězí barevný papír, korálky, špejle, nebo třeba nalepovací očka. Veškeré výrobní prostředky poskytuje organizátorský tým tvůrcům zcela zdarma, a tak jediné, co si musejí přinést z domova, jsou vyfouknutá vajíčka.

Novinkou pro letošní rok se stalo použití vlny či pestrobarevných samolepek. Vlna byla využita na výrobu kouzelné ovečky a samolepky posloužily jako zdobící materiál pro kraslice. 

Mezi další výrobky, které si mohli zájemci vytvořit, patřil kupříkladu stojánek na vajíčko v podobě kuřátka, zápich ve tvaru vejce, které bylo polepeno proužky barevného papíru a potištěno tematickými razítky, vajíčko z drátku a korálků, papírová slípka nebo třeba maska velikonočního zajíce, pro niž  jako základ posloužil kulatý papírový tácek. Velký úspěch měl u tvůrců i papírový motýl, jehož kostru tvořilo lízátko.

Je určitě moc dobře, že tuto akci si mnozí návštěvníci oblíbili natolik, že bez ní si již období před velikonočními svátky v Habartově snad ani nedovedou představit. I letos jich ke stolům zasedla jistě více jak stovka. Ti menší se neobešli bez podpory starších sourozenců či rodičů a ti větší již zkušeně obcházeli jednotlivá stanoviště samostatně a po pár desítkách minut měli náruč již plnou svých originálních výtvorů.

Celé dopoledne obohatilo také více jak hodinové vystoupení žáků Základní umělecké školy Habartov i žáků její pobočky z nedaleké Krajkové. Na pódiu se v rychlém sledu střídali zpěváci i hráči na různé hudební nástroje. Sálem se nesly melodie skladeb, které byly hrány na housle, zobcové i příčné flétny, kytary, keyboard či akordeon. 

Velikonoční vyrábění trvalo až do třinácté hodiny. Za oněch sto osmdesát minut vznikla u nás v Habartově spousta krásných výrobků, které se stanou součástí výzdoby mnoha domácností. Akce byla opět skvěle připravena a tvořivé nápady jistě všechny příchozí zaujaly. Poděkování za realizaci tohoto rukodělného výtvarného setkání náleží pracovnicím DDM Habartov a bezpochyby také dalším dobrovolníkům, kteří se stali na tři hodiny ochotnými průvodci a rádci pro všechny, kteří projevili zájem něco hezkého vytvořit. Třináctka se tak navzdory své neblahé pověsti stala pro dnešek číslem, které žádnou pohromu nepřivolalo a to je dobře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám