Hlavní obsah

Již 35 let uplynulo od chvíle, kdy lékaři Nemocnice Prostějov provedli první gastroskopii

Novinky, Radka Miloševská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos uplynulo již 35 let od chvíle, kdy prostějovští lékaři provedli v roce 1982 vůbec poprvé gastroskopické vyšetření, tedy diagnostické zobrazovací vyšetření jícnu, žaludku a dvanácterníku. Za tu dobu prošla vyšetření patřičným vývojem.

Foto: archiv nemocnice

Pro co největší komfort mohou lékaři při vyšetření aplikovat lokální nebo celková analgetika či v případě potřeby nabídnout také celkovou anestezii.

Článek

Už dávno se pacienti nemusí obávat nepříjemného zážitku s tlustou a neohebnou hadičkou v krku.

„Současné endoskopy pracují s naprosto odlišnými technologiemi, které jsou nejen rychlejší a přesnější, ale především komfortnější pro pacienty. V minulosti se používaly tuhé tzv. rigidní endoskopy. Dnes se obraz snímá elektronicky pomocí čipu (v HD kvalitě) a přenáší systémem optických vláken, endoskopy jsou mnohem tenčí a pružnější,“ vysvětlil primář gastroenterologického oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Mgr. Jaroslav Maceček, PhD., a dodal, že tím se zkracuje i doba samotného vyšetření, která se tak pohybuje v rozmezí několika málo minut. 

„Pokud se jedná o klasické diagnostické vyšetření, pak se doba zákroku skutečně pohybuje v řádech minut a vyšetření je šetrné a bez komplikací,“ uvedl primář Maceček.

Podobně probíhá i vyšetření tlustého střeva (koloskopie) či žlučových cest (ERCP). Tato vyšetření se pohybují v řádu desítek minut. Pro co největší komfort pacientů mohou lékaři při vyšetření aplikovat lokální nebo celková analgetika či v případě potřeby nabídnout také celkovou anestezii. V případě léčebných metod, například při endoskopickém odstranění žlučových kamenů, je úleva od bolesti samozřejmostí. 

Gastroenterologické oddělení Nemocnice Prostějov patří mezi tzv. screeningová centra, tedy místa, kam jsou odesíláni pacienti k vyšetření a léčbě při pozitivním nálezu testu na okultní krvácení.

„Lidé s nádorovými onemocněními tlustého střeva, která se mohou projevovat právě skrytým krvácením ve stolici, tvoří mimo jiných podstatnou část pacientů našeho oddělení. V tomto ohledu se snažíme co nejvíce apelovat na prevenci a nezanedbávání příznaků, jakými jsou dlouhodobá nevolnost, hubnutí, zažívací obtíže, krvácení či bolesti,“ dodal MUDr. Mgr. Jaroslav Maceček, Ph.D.

Zároveň apeloval na důležitost zdravého životního stylu bez cigaret, velkého množství alkoholu a s dostatkem zdravého pohybu, což hraje podstatnou roli v prevenci onemocnění trávicího traktu. 

Reklama

Výběr článků

Načítám