Hlavní obsah

Již 150 studentů z Kotlářské a Pionýrské v Brně na odborné praxi v Londýně

Novinky, Olga Koudelková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po nedávné prosincové stáži vyjelo dalších 19 studentů na dvoutýdenní dubnovou praxi v Londýně. Tyto stáže v rámci programu Erasmus+ tvoří nedílnou součást vzdělávání na Obchodní akademii, SOŠ knihovnické a VOŠ Brno - konají se dvakrát do roka již po dobu 5 let a jsou nabízeny studentům všech oborů.

Foto: Olga Koudelková

Před Parlamentem.

Článek

Studenti ekonomického oboru pracují např. v realitních kancelářích, účetních firmách, cestovních kancelářích apod. Studenti knihovnického oboru absolvují praxi v předních londýnských knihovnách. Studenti sociálního oboru jsou umístěni např. v komunitních centrech anebo pečovatelských organizacích pro děti.

Pod vedením zkušených odborníků získali nové dovednosti a aplikovali své školní znalosti v praxi. Zdokonalili si znalost odborné cizojazyčné terminologie, což jim umožní po dokončení studia pracovat v místních zahraničních firmách nebo mimo Českou republiku. Praktické zkušenosti ze zahraničí pro ně bude znamenat velkou konkurenční výhodu při hledání práce.

Účast na praxi je doložena mezinárodně platným certifikátem Europass Mobility, který poskytne potenciálnímu zaměstnavateli (případně vysoké škole) podrobné informace o stáži ve firmě, dovednostech a schopnostech, které si stážisté osvojili.

Studenty navštěvovali doprovodní vyučující, kteří studentům po celou dobu stáže poskytovali podporu, pomáhali řešit problémy a organizovali společný víkendový program. Stážisté se proto nemuseli obávat jakýchkoliv potíží. Vše měli dopředu zajištěno (leteckou dopravu, ubytování v hostitelských rodinách, stravu, kartu na neomezené cestování po Londýně) a veškeré náklady byly hrazeny Evropskou Unií v rámci programu Erasmus+.

Na závěr pobytu bylo všem účastníkům líto, že si pobyt nemohou ještě prodloužit. Ale nejlepší bude předat slovo samotným studentům. Zde jsou některá z jejich vyjádření:

Ne každý má příležitost žít a pracovat v Londýně. Kamarádi z jiných škol tuto možnost nemají. Je to zážitek, na který nezapomenu do konce života.

Díky této stáži jsem získal větší sebevědomí a sebedůvěru v anglické komunikaci, opadl stres z mluvení.

V pracovním kolektivu jsem získal nové kamarády. Poznal jsem zvyky lidí z jiných kultur a oceňoval vzájemnou toleranci a vstřícnost.

Jsem introvert, ale tato stáž mi pomohla vyjít ze své komfortní zóny a získat sebevědomí. Je to moje první zahraniční zkušenost, ale výborná – vše bylo zařízeno, o nic jsem se nemusela starat, jen zažívat.

Jsem v Londýně již potřetí a je to nejlepší z mých pobytů. Nejraději bych tu zůstala.

Ze všech těchto vyjádření je vidět obrovské nadšení studentů a jejich spokojenost se stáží. Tento projekt získal cenu Domu zahraničních služeb jako 2. nejlepší projekt ze zhruba 150 projektů v sektoru odborného vzdělávání a přípravy. Brněnská škola již připravuje stáže na další rok.

Účastníci stáže z Obchodní akademie, SOŠ knihovnické a Vyšší odborné školy Brno, p. o. (Kotlářská 9, Brno a pracoviště Pionýrská 23): T. Tranda, K. Smětáková, D. Šandera, M. Rezler, V. Peichlová, A. Kočárová, A. Formánková, M. Klímová, J. Lazar, M. Švábenský, T. Rotter, T. Nytra, D. Líbal, L. Hudečková, M. Mališová, P. Hráčková, E. Skubeňová, D. Wenzlovský, O. Novotný

Manažerky projektu a současně doprovodní vyučující: Ing. Olga Koudelková a Mgr. Martina Lojdová.

Reklama

Výběr článků

Načítám