Hlavní obsah

Jiří Šlitr by slavil devadesátiny

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U příležitosti nedožitých devadesátin Jiřího Šlitra připravuje divadlo Semafor vzpomínkové představení a vydavatelství Supraphon chystá komplet známých i neznámých jeho nahrávek.

Foto: archív Supraphon

Jiří Šlitr a Jiří Suchý

Článek

V sobotu 15. února by se Jiří Šlitr dožil devadesáti let. Před svou předčasnou smrtí o Vánocích roku 1969 stačil tento mimořádně pozoruhodný člověk vtisknout do českého uměleckého prostředí nehynoucí stopu. V každém oboru, kterému se během života věnoval, vynikl. Jako kreslíř, karikaturista, ilustrátor a scénograf, hudebník, skladatel, zpěvák, autor a herec. 

Poté, co poprvé jako herec a zpěvák vystoupil v pořadu Jonáš a tingltangl, použil své nemotornosti k nesmírně úspěšnému prototypu zasmušilého komika v buřince a šlích. Ve dvojici s Jiřím Suchým stvořili partnerský tým, jenž patří k vrcholům naší divadelní a hudební kultury minulého století.

Divadlo Semafor připravuje k uctění výročí Jiřího Šlitra nové představení s názvem Osvobozené divadlo Semafor, které bude mít premiéru v pátek 14. února.

Vydavatelství Supraphon chystá pro příznivce nezapomenutelného umělce pod názvem Šlitr zpívá Šlitra speciální 4 CD box s podtitulem Písničky a Ďábel z Vinohrad. Komplet tak spojí slavné hity i archivní objevy.

Podstatnou součástí je pak v této kompletní podobě dosud nikdy nezveřejněné představení Ďábla z Vinohrad z října roku 1968. Reakce na tehdejší aktuální politickou situaci po srpnové invazi dodává nesmírnou sílu každé replice, textu i gestu účinkujících. Z nahrávky je slyšet neuvěřitelné souznění publika s interprety.

Dalším mimořádným počinem tohoto vydání je amatérský, na papírové desky nahraný záznam několika skladeb Rychnovského dixielandu z roku 1947, první kapely, se kterou vůbec kdy Jiří Šlitr hrál. Komplet Šlitr zpívá Šlitra vyjde 14. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám