Hlavní obsah

Jiří Severin vydal knížku o mudrování

Novinky, Dana Lipovská

Historik, muzeolog, učitel a publicista Jiří Severin není na poli literatury žádným nováčkem. Teď se však na rozdíl od svých předchozích děl, která se pohybovala na pomezí literatury faktu a publicistiky, rozhodl sepsat krátké příběhy a moudra z moravských vesnických hospod, sklepů a pálenic.

Foto: archiv Jiřího Severina

Jiří Severin získal v roce 2012 celostátní ocenění za významné dílo literatury faktu, byl také vyznamenán krajskou cenou Pro Amicis Musae.

Článek

Mudrování národu moravského aneb Nemožú být všeci páni, mosijú být aj luďá. Už samotný název nové knížky Jiřího Severina napovídá, že autor při vymýšlení krátkých příběhů a mouder netrávil tolik času u psacího stolu jako mezi lidmi. Tu na vesnici, tu ve městě, někdy na chalupě nebo ve škole. Vždycky však s přáteli, rodinou, známými i neznámými.

Jak sám napsal: „Toulám se valašsko-slováckými luhy a háji, mokřisky, loukami a křovisky, pobývám v restauracích, bufetech, palírnách a vinných sklepeních, hospodách i všelijakých špeluňcích, návsích, ateliérech, veřejných prostorách, a zapisuji. Co si náš lid povídá, co si myslí a co pije, co má na srdci, čím se zabývá, jaké jsou jeho ‚priority napříč politických spektrem'.”

Jiří Severin se toulá rád a umí naslouchat. Také to potom umí hezky sepsat, upravit, dotvořit a někdy i vymyslet. Mudrování národu moravského je toho důkazem. Knížku si lze nyní vypůjčit v knihovničce zlínské kavárny Balkanexpress, časem pak také koupit v regionálních knihkupectvích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám