Hlavní obsah

Jihomoravská roční období: jaro, léto, burčák, zima

Novinky, Eva Opravilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzim přichází čas sklizně hroznů a největších vinařských slavností, vinobraní. Slaví se ve městech, na dědinách i přímo ve vinohradech. Vinobraní patří k podzimu, a to nejen na jižní Moravě.

Foto: Eva Opravilová
Článek

Burčák nebo též "mléko starců" či „moravská transfúza“ je tuzemskou raritou a kromě pár oblastí Rakouska a Slovenska si na něm nikde jinde nepochutnáte. Vylisovaný vinný mošt po několika dnech zkvasí na mírně alkoholický sladký nápoj, který se pije v relativně krátkém období, kdy obsahuje optimální poměr ještě neprokvašeného přírodního cukru a alkoholu.

Mimochodem, víte, proč se burčáku říká burčák? Protože to nejdřív v břiše dělá brů brů, no a pak cák cák. Kolem burčáku existuje mnoho mýtů. Kvalitní burčák ale nikdy neprožene. A když ano, tak je to patok. Vinař by se musel stydět dávat špatný burčák. Žádný Moravák by si taky nekoupil burčák někde u cesty nebo v supermarketu. Kvalitní nápoj najdete jen ve sklepě u poctivého vinaře.

Zdravotní účinky burčáku jsou generacemi ověřené. Působí jako předzimní dobíječka různých zdraví prospěšných látek a důležitá je i jeho úloha coby kartáče střev, klistýr střeva jen vyprázdní. Lahodný a málo alkoholický nápoj je zcela bez chemické konzervace, čistě přírodní, plný vitamínu B, který příznivě působí na pleť a celý organizmus. Obsahuje velké množství přírodních kultur kvasinek, které mají příznivý vliv na trávicí systém.

Kvalitní burčák obsahuje především hodně přirozených cukrů. Je to rychle vstřebatelný zdroj energie na rozdíl od umělých sladidel například v limonádách. A i kdyby to nemělo žádný prospěch pro tělo, tak jen kvůli chuti stojí za to jej okoštovat.

V každém stadiu kvašení má své nadšence a obdivovatele. V raném stadiu neobsahuje burčák téměř žádný alkohol a je příjemně sladký. Postupně se dostane alkohol na hodnotu 4 % a začíná se "bouřit". Kvasinky se množí rychle a přichází ten správný okamžik. Dokonalá chuť není ani sladká, ale ani trpká. Kvalitní nápoj má světle žlutou barvu a je více nebo méně zakalený.

Obvykle se burčák prodává od srpna asi pět týdnů, pak už jsou lidé přepití. Začíná se vyrábět z odrůd Irsai Oliver, Müller Turgau, a poté se dostanou na řadu lahodné bobule jako Veltlínské zelené, Muškát moravský a Chardonnay. Během druhé poloviny září mají svou hlavní sezónu modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.

Skvělou akcí je 39. ročník burčákového pochodu, kdy půjdou tisíce lidí z Milotic až do Mutěnic s chutí burčáku na jazyku. Areál vinných sklepů Šidleny ožije tuto sobotu 10. října. Bude otevřeno asi 50 sklepů, k dostání bude burčák i místní speciality. Patnáctikilometrová trasa povede z Milotic přes šidlenické sklepy, severní část Dubňan a do Mutěnic. V Mutěnicích pak mohou turisté navázat na Putování slováckým vinohradem, které organizují obce Mutěnice, Dubňany a místní vinaři. Bude otevřeno až sto sklepů.

Nebude nejspíš nutné připomínat pravidla přepravy a uchovávání burčáku. Ale pro jistotu nezapomínejte neustále odpouštět vznikající oxid uhličitý, jinak vám láhev bouchne a máte po burčáku a k tomu nahozenou ledničku či interiér vozu nejen kvalitním vinným odérem.

Reklama

Výběr článků

Načítám