Hlavní obsah

Jihlavská zoo věnuje den Austrálii

Novinky, Martina Rychetská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 26. ledna pořádá Zoo Jihlava od 10 do 16. hodin mimořádný den věnovaný Austrálii. Připravena je celá řada aktivit pro návštěvníky, ale především zahájení prodeje vůbec prvního vydání suvenýrové eurobankovky Zoologické zahrady Jihlava s motivem ohrožených druhů zvířat.

Foto: Martina Rychetská

Expozice Australská farma

Článek

V Zoologické zahradě Jihlava zahajují prodej originální sběratelské bankovky Euro Souvenir, a to právě 26. ledna, kdy se v místní expozici Australská farma a ve vzdělávacím centru PodpoVRCH koná Den Austrálie.

Tyto originální bankovky sice mají oproti skutečným nulovou nominální hodnotu, ale stejně jako skutečné peníze mají pořadová čísla a také jsou vyrobeny v Paříži stejnou firmou a technologií jako skutečné eurobankovky. Suvenýr byl vydán v nákladu 5000 kusů, a to se specifickými motivy vybraných ohrožených druhů.

„Výběr motivu nebyl v našem případě vůbec složitý, naše zoo se totiž dlouhodobě specializuje na chov kočkovitých šelem, primátů a terarijních živočichů, a tak jsme vybrali tři druhy zvířat, které Zoo Jihlava koordinuje v rámci Evropského záchovného programu (EEP). Jde o klokánka králíkovitého Ogilbyova, kočku slaništní a krokodýla siamského,“ vysvětluje ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

„Propojení se dnem Austrálie se tak jasně nabízelo nejen proto, že klokánek králíkovitý Ogilbyiův je kriticky ohroženým druhem australského zvířete, ale také proto, že celý australský kontinent je v současnosti sužován mohutnými lesními požáry,” dodal.

Program Dne Austrálie tak doplní mimo jiné i zoologové svým povídáním o australských zvířatech přímo v expozici Australská farma, a to v 10:30, 12:30 a v 14:30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám