Hlavní obsah

Ježíškova pošta na Božím Daru je zavalena kilogramy přání

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Milý Ježíšku... Pracovníci infocentra na Božím Daru razítkují od začátku měsíce tisícovky dětských, skromných i velmi přemrštěných přání. Ježíškova pošta v krušnohorském městečku přijímá přání od roku 1992.

Foto: infocentrum Boží dar
Článek

Každý rok je jiné

Jako každý rok, i letos je připraveno nové příležitostné razítko, které má každý rok jiný motiv symbolizující vánoční svátky. Svou tradici má razítko již od roku 1994.

Autorkou návrhu pro rok 2015 je Anna Khunová. Pro letošní 22. ročník je na razítku vyobrazen Ježíšek a text Boží Dar. Razítkuje se vždy od 1. do 23. prosince. O ofrankované obálky a pohlednice mají velký zájem i sběratelé.

Posílat můžete po celý rok

Pohledy, dopisy a přání pro své blízké lze na Boží Dar celoročně zasílat poštou na adresu Vánoční pošta, Boží Dar 1, 362 62, nebo osobně vložit do speciální Ježíškovy schránky. Všechny zásilky určené k orazítkování musejí být opatřené cílovou adresou a známkou odpovídající skutečnému poštovnému do místa určení. V prosinci se všechny ofrankované pohledy a dopisy orazítkují příležitostným vánočním razítkem a odesílají se zpět na uvedené adresy.

V loňském roce bylo orazítkováno a odesláno 358 kg pošty, tj. zhruba 79 100 dopisů. Dopisy jsou adresovány nejen do České republiky, ale i do celého světa, cílovými místy byly např. Čína, Japonsko, Austrálie, Nový Zéland, Německo, Slovensko, Kanada a USA.

Řek Zorba v Krušných horách

Téměř neznámou je událost z let 1929 - 1932. Ubytoval se tu řecký spisovatel, autor Řeka Zorby Nikos Kazantzakis (1883 - 1957, Zorbu filmově ztvárnil Anthony Quinn). Jel z Berlína do Prahy, když mu cestou řekl jakýsi horník o zapadlém Božím Daru. Pracoval tu hlavně na epickém díle Odyssea, bydlel v několika domech, žádný se nezachoval.

V muzeu uchovávají ve vitríně několik artefaktů vztahujících se k jeho pobytu. Na náměstí stojí jeho socha. Bohuslav Martinů složil na motivy Kazantzakisova románu Kristus znovu ukřižovaný operu Řecké pašije. Ani jeden se uvedení v roce 1961 nedožil.

Boží Dar je nejvýše položené město v České republice, patří k nejmenším městům u nás, městský status mu byl vrácen v roce 2006.

Reklama

Výběr článků

Načítám