Hlavní obsah

Jemnický Barchan chce na seznam UNESCO

Novinky, Jirka Prokeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O uplynulém víkendu se v Jemnici opět uskutečnil Barchan. Po dlouhých letech nespadla ani kapka a tak lidová slavnost proběhla na výbornou. Barchan patří mezi nejstarší slavnosti v Evropě. Pravidelně se ho účastní tisíce lidí ze širokého okolí.

Foto: Město Jemnice

Průběh oslav se od roku 1713 změnil podle vkusu měšťanů. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů.

Článek

První zmínka o této slavnosti sahá do roku 1713. Průběh oslav se měnil podle vkusu měšťanů. Nikdy se však nezměnilo jádro celé slavnosti. Tím je běh čtyř poslů. Poslové nesou zprávy své královně Elišce Přemyslovně.

Podle pověsti ji manžel Jan Lucemburský zanechal za pevnými hradbami města Jemnice a sám vedl vojenskou výpravu. Král ani v boji nezapomíná na svoji mladou manželku. Vysílá postupně čtyři posly se zprávami o průběhu bojů a královna všechny doručitele postupně odměňuje. První běžec dostane barchetový náprsník (ten dal název historické slavnosti), druhý šátek, třetí punčochy a čtvrtý cenu útěchy, věnec.

Po tři dny město žije jarmarkem a pouťovými atrakcemi. V areálu zámku a sokolovny probíhají kulturní a historické programy.

Jemnický Barchan by se tak mohl stát podobně jako nedávno maškary a masopustní průvody na Hlinecku další nehmotnou památkou UNESCO. „Masopustní průvody na Hlinecku jsem zažil na vlastní kůži a stálo mě to deset eur a zmalovaný obličej,“ přiznává s úsměvem místostarosta Petr Novotný.

„Děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Michal Stehlík, který je rodák z Třebíče a bydlí v Dačicích, nám poradil, abychom se nejprve ucházeli o zápis do seznamu nemateriálních tradic a lidové kultury České republiky,“ uvedl Novotný

Žádost se skládá ze tří předepsaných částí: písemné, filmové a fotografické dokumentace. Na Hlinecku trvalo vypracování žádosti a shromáždění potřebných dokumentů celých pět let.

„Naše obrovská výhoda je v tom, že máme spoustu dobových materiálů. Ať už se jedná o první zmínku nebo o filmový záznam, který pochází asi z roku 1928. Myslím si, že dokládání by neměl být problém,“ tvrdí místostarosta Novotný.

"Nejprve musíme získat zápis do seznamu nemateriálních tradic a lidové kultury České republiky a teprve potom můžeme usilovat o zápis na světový prestižní seznam," podotkl jemnický starosta Miloslav Nevěčný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám