Hlavní obsah

Jedna z největších kostnic na světě leží v nenápadné obci na Vysočině

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři hranice kostí a lebek od asi osmi tisíc zemřelých. Do úhledného seskupení o rozměrech 2 krát 2 krát 2,5 metru je na popud tehdejšího děkana A. Haberlandta sestavil do hranic místní slepý mládenec. V Nížkově je pohřbeno na 60 tisíc pozůstatků vojáků armád Evropy. Zemřeli převážně na choleru.

Foto: Římskokatolická farnost Nížkov

Nížkovská kostnice je jednou z největších na světě

Článek

Stojí vyrovnány v kostnici při západním průčelí kostela svatého Mikuláše, původně gotického. Barokně klasicistická  přestavba proběhla v letech 1753 až 1754.

Ve smrti všichni rovni jsou si

Kosti pocházejí z cholerové epidemie v letech 1740 - 1743. Tehdy se válčilo o habsburské  dědictví a v obci byl zřízen velký císařský lazaret. Přiváželi sem raněné a nemocné ze všech zúčastněných vojsk, takže tu byla velmi pestrá sešlost národností celé Evropy. Leží tu jak císařští, tak Sasové, Francouzi, Prušáci i Bavoři, k tomu také i místní obyvatelé.

Z Mníškova Nížkov

Nížkov je jedna z nejstarších obcí Vysočiny, leží blízko Přibyslavi, takzvaného Žižkova  pole, kde v roce 1424 zemřel slepý kališnický vůdce. První zmínka o obci pochází z roku 1234, vznikl tu cisterciácký klášter, u něhož stál dřevěný kostel. Tomu se říkalo  Na Mníšku, Mníškov nakonec zněl název obce kolem kláštera založené.

Komolením se ustálil výraz Nížkov. Cisterciákům ale přestaly vyhovovat tvrdé životní podmínky, zřejmě i na odříkající se svaté muže toho tu bylo příliš, klášter zrušili a vrátili se na původní základnu kláštera v Oseku.

Kosti jsou za sklem

Kostel je přístupný při bohoslužbách, kostnice jen přes sklo, v roce 2018 ji čeká generální rekonstrukce. Původně se smělo ke kostem, jedna z lebek je ohlazená od dotyků, které měly údajně přinášet štěstí.

Návštěvu lze domluvit na faře.

V Nížkově jsou i nepřístupné podzemní chodby, nejznámější směřuje z čp. 8 do kostela. Nad obcí stojí známá  rozhledna Rosička z roku 2001. Vyhlídková plošina je ve 24 metrech, vyjdete 144 schody, zbytek slouží jako telekomunikační zařízení.

Přibyslavi najdete v zámku hasičské muzeum, barokní a renesanční domy a za městem jezdeckou sochu Jana Žižky, jde o zkušební odlitek pro monument na pražském Vítkově.

Nejznámější kostnice u nás jsou v Kutné Hoře-Sedlci, v kostele sv. Jakuba v Brně či v kostele v Mělníku.

Reklama

Výběr článků

Načítám