Článek
Zlatavý mok degustovala profesionální porota složená ze sládků a pivovarských odborníků z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Hodnotila se především chuť, vůně, říz, hořkost, barva a čirost piva. Pivexu se zúčastnilo 19 pivovarů, které dohromady přihlásily na 43 různých druhů piv. Bojovaly mezi sebou ve čtyřech kategoriích: světlé ležáky, světlá výčepní piva, nealkoholická piva a nově v kategorii tmavé ležáky.
„Ocenění, které jsme získali, je odměnou především pro všechny lidi z pivovaru, jejichž práce stojí za úspěchem tohoto výjimečného piva. Oblíbili si jej také spotřebitelé - Kozel Medium je jednou z neprodávanějších lahvových jedenáctek,“ komentoval vítězství Jaroslav Hacko, manažer pivovaru Velké Popovice.
Kozel Medium má příjemně nahořklou chuť, jemné sladové a chmelové aroma a vyznačuje se dokonalou jiskrností. Mezi světlými výčepními pivy zaujal porotu Gambrinus. Nealkoholickým pivům vévodí Staropramen nealko, nejlepší kolekci piv měl přerovský pivovar Zubr.
"Vítězství mezi ležáky nás těší o to více, že se jedná o prestižníkategorii. Netýká se to jen soutěže, ale i běžné praxe. Prémiová piva vždy budou tím nejlepším, co pivovary ve své produkci mají," uvedla k ocenění sládková pivovaru Zubr Nataša Rousková.
Kvalita piva je podle znalců dána také prvotřídními surovinami, které jsou používány při jeho výrobě - pramenitá voda z lesních studní, pravý žatecký chmel nebo slad z nejkvalitnějších českých ječmenů. Proto ho máme tak rádi.