Hlavní obsah

Jeden svět ukáže neviditelné hrdiny i hollywoodské hvězdy

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen dokumenty o lidských právech, ale i o médiích, zdravotnictví a životním stylu přináší 15. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět 2013.

Foto: Festival Jeden svět

Řada z více než stovky filmů festivalového programu ukazuje příběhy všedních, ve shonu běžného života neviditelných hrdinů.

Článek

Rozmanitost festivalu a příběhů, které přináší, lze ilustrovat na trojici hostů k filmům z Jižní Koreje, Japonska a Norska. Jihokorejec Hark-Joon Lee přiváží dramatický dokument Po zemi, po moři, který sleduje odvážnou snahu severokorejského uprchlíka spojit rodinu útěkem na malé rybářské lodi rozbouřeným Žlutým mořem. Dán Kaspar Schröder zase navštívil Japonsko, aby ve filmu Rodina k pronájmu zdokumentoval podivné podnikání - možnost pronajmout si přátele na večírek, rodinu nebo hosty na svatbu, když vám chybějí ti skuteční. Norský dokument Statečná srdce přiveze jeho producentka Tone Grøttjord.

V pražských kinech potrvá od 4. do 13. března, pak se přesouvá do dalších 40 měst České republiky. Do Plzně festival zavítá v termínu od 18. do 23. března.

"Netolerance a vymezování se vůči odlišnostem jakoby se stávaly normou, kterou sebevědomě šíří politické špičky, jak jsme tomu byli naposledy svědky během vyhrocené prezidentské kampaně. Stejně nebezpečné jsou ale také věty typu já nejsem rasista, ale…, které často slýcháme kolem sebe, nebo je říkáme sami. Letošním festivalem se diváků ptáme – bojíte se snášet? A naše odpověď je jasná. Není potřeba se bát, protože respektem a otevřeností nemáme co ztratit. Naopak," uvedla ředitelka festivalu Hana Kulhánková.

Řada z více než stovky filmů festivalového programu ukazuje příběhy všedních, ve shonu běžného života neviditelných hrdinů.

Festival nabízí také možnost setkání a debat s více než stovkou hostů – filmařů, ale i hrdinů uváděných dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám