Hlavní obsah

Jeden den jaro, druhý den zima se sněhovou nadílkou. Zažili to i v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošním roce bylo město Ústí nad Orlicí ušetřeno řádění zimních živlů. O to bylo větší překvapení, když po téměř jarním víkendu se obyvatelé probouzeli v úterý 8. března do bílého rána, kdy velké sněhové vločky před oknem tvořily téměř neprůhlednou přírodní clonu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ranní pohled z okna naznačoval neobvyklou proměnu nadcházejícího dne, skrývající se za clonou hustě padajících velkých sněhových vloček.

Článek

I když se tentokrát vyplnila předpověď, že mohutné sněžení zasáhne především východní Čechy, žádná kalamita v Ústí nad Orlicí nenastala. Po noci za dalšího hustého ranního sněžení nečekaná sněhová nadílka dosahovala vrstvy pouhých 5 až 10 centimetrů.

Přesto hned po ránu úklid na průtažné Královéhradecké silnici I/14 zajistila Správa silnic Pardubického kraje, takže průjezd městem s patřičnou opatrností odpovídající povětrnostním podmínkám byl bezpečný a k žádným dopravním kolizím nedošlo.

V 11.15 hodin pak vyjela všechna vozidla městské společnosti TEPVOS, která bylo možné použít. Na prvním místě pro bezpečnost a zdraví obyvatel byla zajištěna sjízdnost úseku u nemocnice a vjezdu do nemocničního areálu. Dále byla protažena většina kopcovitých vozovek a silnice vedoucí na Andrlův chlum.

Plný rozsah odklízení sněhu vyvrcholil ve 14.30 hodin, kdy sněžení ustalo a k řešení pokrývky sněhu přispělo samo počasí s výraznou teplotou nad bodem mrazu. Bylo však nutné odstranit z vozovek a chodníků těžký mokrý sníh.

Pro široké úseky silnic k letišti a na Andrlův chlum bylo nasazeno vozidlo KERAX s přední radlicí a posypem. Úklid na užších vozovkách ve středu města, na Podměstí, v Hylvátech, na Dukle a kolem Dětské kliniky byl zajištěn třemi multikárami FUMO. Na úklid chodníků, který se však provádí pouze v lokalitách vybraných nařízením Města Ústí nad Orlicí, v Cihlářské ulici a na sídlišti Štěpnice vyjel opatřený zimní úpravou John Deer a STIGA, na průchodnost lávek a krizových míst v Lázeňské a Pivovarské ulici byla nasazena multikára M26.

V odpoledních hodinách byla veškerá frekventovaná místa sjízdná i schůdná, jen občané, kteří po ránu vytáhli již odložené zimní obutí, museli již po pár hodinách toto vyměnit za gumové přezůvky.

Nečekaný obrat vývoje březnového počasí nepřinesl v samotném městě žádné nepříznivé dopady. V orlickoústeckém regionu pak podle informace tiskové mluvčí Policie ČR Lenky Vilímkové došlo v souvislosti se sněhovou kalamitou k pěti nehodám bez větších hmotných škod a bez zranění.

V blízkém okolí to bylo na silnici vedoucí pod Andrlovým chlumem do Řetové, kdy do autobusu narazilo osobní auto a odřelo mu přední část se škodou 1000 Kč, a o kousek dál ve směru na Sloupnici po smyku střetnutí osobního auta a autobusu se škodou 15 000 a 40 000 Kč.

V 19.15 hodin byl ve městě návratem do garáží posledního vozidla TEPVOS ukončen úklid sněhu, kdy jen noc s teplotou nad bodem mrazu se dále starala o vymizení nahromaděných zbytků shrnutého sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám