Hlavní obsah

Je to rok, co několikanásobná zlatá slavice Iveta Bartošová spáchala sebevraždu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léta patřila Iveta Bartošová mezi nejpopulárnější české zpěvačky, léta se jí dařilo. Natočila řadu hitů, které se hrají dodnes. Přesto měla její kdysi tolik závratná kariéra poslední dobou sestupnou tendenci. Svůj život ukončila loni 29. dubna skokem pod jedoucí vlak.

Foto: archiv autora

Zpěvačka Iveta Bartošová (1966 - 2014).

Článek

Iveta Bartošová se narodila - stejně jako její o patnáct minut starší sestra Ivana - 8. dubna 1966, dětství strávila ve vísce pod Beskydami. Už jako dítě byla muzikální, což se projevilo ve školním pěveckém sboru.

Později, to už studovala na gymnáziu ve Frenštátě pod Radhoštěm, zpívala s tanečním orchestrem Dianthus. Poslouchala tehdy Barbru Streisand a Helenu Vondráčkovou, milovala Karla Gotta. Tenkrát mohla jen stěží tušit, že s ním bude za pár let spolupracovat.

V roce 1983 prošla několika talentovými soutěžemi amatérských zpěváků, které ji nominovaly do Jihlavy na 16. ročník festivalu Mladá píseň. Probojovala se mezi deset nejlepších a seznámila se tam s Petrem Sepešim, který tehdy získal druhou cenu. Oba se tenkrát natolik zalíbili lidem kolem Tanečního orchestru Československého rozhlasu, že měsíc po soutěži dostali pozvánku do nahrávacího studia.

Začali vystupovat jako duo, natočili první písničky (Červenám, Knoflíky lásky), dostali se do televize, nahráli první společné album - a měli ohromný úspěch. Ale jejich společná dráha neměla dlouhého trvání - v létě 1985 Petr Sepeši tragicky zahynul ve své škodovce na železničním přejezdu, kde ho smetl přijíždějící vlak, který on neviděl.

Tehdy se Iveta vrátila opět na Moravu, ale tehdejší první velkou krizi nakonec překonala. Začala zpívat ve skupině Balet (velkým hitem se stala písnička Hej pane diskžokej), později hostovala v programu skupiny Kroky Františka Janečka, s níž natočila další hit Léto.

Hvězdu z ní udělala spolupráce s Ladislavem Štaidlem, který jí psal písničky a vybíral repertoár. Zpěvačka začala působit v jeho orchestru, který ji doprovázel i na nahrávkách. Vystupovala také v show Karla Gotta, což ještě zvýšilo její lesk. Právě spolupráce s tímto týmem ji přinesla prvního Zlatého slavíka, tím začala její velká éra.

Později měla za zády jiné kapely, rozrostla se sbírka jejích hitů i slavíků, vystupovala jako sólistka s vlastní show, objevila se v televizní opeře Plaváček (1986) i ve filmu Svatba upírů (1993) a samozřejmě v několika muzikálech (Dracula, Pomáda, Monte Cristo, Johanka z Arcu, Miss Saigon, Bídníci). Měla horší i lepší období, ale stále to byla popová princezna, které publikum leccos odpustilo.

Pozvolný "sešup" nastal před několika lety. Doma měla syna Artura, kterého má s Ladislavem Štaidlem, ale kromě stabilního životního partnera jí chybělo to podstatné pro její uměleckou kariéru - dramaturg a člověk, který by ji umělecky vedl. Ke konci svého předčasně ukončeného života sice spolupracovala s Jarkem Šimkem, ale to už její rozháraný osobní život nabíral směr, který nevypadal příznivě.

Zpěvačka navíc trpěla zdravotními problémy, její poslední vystoupení měly daleko do někdejších nablýskaných show. Nepovedlo se ani manželství s Jiřím Pomejem, ale ani další vztahy. A krátce po své druhé svatbě spáchala sebevraždu. Co po ní zůstalo, jsou stovky písniček, z nichž mnohé se jí povedly - ve svém žánru byla přece jenom zdatná profesionálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám