Hlavní obsah

Je to čirá radost, říká ředitel pražské zoo Miroslav Bobek na páté místo na světě

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská zoo patří mezi návštěvnická lákadla hlavního města, ročně do ní zavítá stále více turistů a obdivovatelů. Přicházejí nejen za zvířaty, ale také za jejich stále se zlepšujícím zázemím, které se vedení daří vytvořit. V konkurenci stovek zahrad se podle návštěvníků ocitla na 5. místě.

Foto: Petr Hamerník

Velkým tahákem je stádo slonů, hlavně mláďata

Článek

Hodnocení vychází globálního cestovatelského portálu TripAdvisor, to je dáno recenzemi návštěvníků. Zoo Praha v něm výborně obstála již potřetí za sebou.

Drží se na špici

„Je to čirá radost!“ okomentoval tento úspěch ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek a doplnil: „Již několik let se držíme v absolutní špičce a dokonce jsme první v kontinentální Evropě. (Španělská Loro Parque se nachází na ostrově Tenerife, kde mají i kosatky a delfíny). Velké poděkování všem návštěvníkům, příznivcům a zejména zaměstnancům Zoo Praha a jejímu zřizovateli!“

Pražská zoo udělala velký kus práce hlavně od tragických povodní před patnácti lety, která postihla její spodní část. Uhynula tenkrát některá zvířata, symbolem byla záchrana lachtana Gastona, která skončila tragicky.

Pražská zoologická zahrada je nejnavštěvovanější zoo v České republice. Pražskou zoologickou zahradu loni navštívilo přesně 1 448 353 lidí, což bylo nejvíce v její pětaosmdesátileté historii. Letos 18. dubna přivítala šedesátimilióntého návštěvníka.

V předchozích hodnoceních TripAdvisoru obsadila čtvrté místo (2015) a sedmé místo (2014); v letech 2015 a 2016 TripAdvisor pořadí nezveřejňoval.

Zoologickou zahradu v Praze otevřeli 28. září 1931 a postupem času jí přibývalo návštěvníků. Zatímco do 50. let se na zvířata každý rok přišel podívat necelý půlmilión lidí, ve druhé polovině století to bylo v průměru kolem 750 000. V roce 1975 měla na kontě 25 miliónů návštěvníků od svého vzniku.

Velkým tahákem jsou nové pavilony, zejména Údolí slonů a četné přírůsty, mláďata se tu rodí jako na běžícím pásu. Pozornost také přitahují koně Převalského, s jejichž záchranou a odchovem pro Mongolsko je obdivována po celém světě. Miláčkem jsou gorily, ale i slůňata, nedávno se křtili malí gepardi.

Na blízkou budoucnost je v Zoo Praha plánována výstavba nových expozic pro gorily, lední medvědy či pandy velké. Naopak nedořešeny zůstávají dvě velké bolesti: protipovodňová ochrana a dopravní obslužnost.

Top ten zoologických zahrad 2017:

1. Loro Parque (Puerto de la Cruz, Španělsko)

2. San Diego Zoo (Sand Diego, USA)

3. Chester Zoo (Chester, V. Británie)

4. Singapore Zoo (Singapur)

5. Zoo Praha (Praha, Česká Republika)

6. St. Louis Zoo (St. Louis, USA)

7. Tiergarten Schönbrunn – Zoo Vienna (Vídeň, Rakousko)

8. ZooParc de Beauval (Saint-Aignan, Francie)

9. Bioparc Valencia (Valencie, Španělsko)

10. Folly Farm (Begelly, V. Británie)

Reklama

Výběr článků

Načítám